Jadłospis

Poniedziałek 16.12.2019 r.
Śniadanie: 
Kanapka z wędliną i ogórkiem
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
polędwica wiejska: mięso wieprzowe 98%, woda, E250, przyprawy
ogórek świeży, masło 83%
herbata malinowa: woda, herbata malinowa (owoc maliny (60%), kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, aromat naturalny)
Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami
woda, kalafior, ziemniaki, marchew, por, śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna typ 750, koperek świeży, pieprz czarny, sól
chleb wiejski mieszany: 
mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Ryż z duszonymi jabłkami i cynamonem
ryż biały, jabłko, mleko, masło 83%, miód pszczeli, cynamon, sok z cytryny
Kompot
mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne) woda, cukier 5g
Wtorek 14.01.2020 r.
Śniadanie: Kanapka z miodem
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
miód naturalny, masło 83%
herbata malinowa:
 woda, herbata malinowa (owoc maliny (60%), kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, aromat naturalny)
Obiad: Potrawka z warzywami, kurczakiem  i kaszą gryczaną
pierś z kurczaka, papryka czerwona, marchew, cebula,czosnek, śmietana 18% (z mleka, śmietanka pasteryzowana, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna typ 750, liść laurowy,  pieprz czarny, curry (gorczyca, imbir, kminek, cynamon, kolendra, sól spożywcza, kurkuma, papryka ostra, kozieradka, pieprz czarny), ziele angielskie, (produkty mogą zawierać alergeny: gorczycy, selera, soi, dwutlenku siarki, produktów wytworzonych z mleka i zbóż), sól, kasza gryczana palona (może zawierać gluten, orzechy, migdały)
Kompot
mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne), woda, cukier 5g
Podwieczorek: Bułka drożdżowa „Stokrotka”, mandarynka
mąka pszenna typ 500, woda,  olej rzepakowy, cukier, jaja, drożdże, marmolada wieloowocowa, sól, aromat pomarańczowy
Środa 15.01.2020 r.
Śniadanie: 
Kanapka z wędliną i ogórkiem
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
polędwica wiejska: mięso wieprzowe 98%, woda, E250, przyprawy
ogórek świeży, masło 83%
herbata owocowa „owoce leśne”:
 woda, herbata  dzika róża (45%), malina 0,2%, hibiskus, jeżyna 0,2%, jagoda 0,2%, aromat maltodekstryna
Obiad: Barszcz ukraiński
woda, ziemniaki późne, kapusta biała, marchew, fasola biała surowa, buraki,  koncentrat pomidorowy 30% Pudliszki (zawartość ekstraktu 30%), wieprzowina żeberka (żeberka wieprzowe), śmietana 18% tłuszczu (z mleka, śmietanka pasteryzowana, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna typ 750, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, cebula, czosnek, pietruszka natka, przyprawy: liść laurowy, przyprawy ziele angielskie (produkty mogą zawierać alergeny: gorczycy, selera, soi, dwutlenku siarki, produktów wytworzonych z mleka i zbóż), sól
chleb wiejski mieszany:
 mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Bułeczki drożdżowe na parze z sosem truskawkowym
drożdżowe bułeczki na parze (mąka pszenna, woda, pasteryzowane jaja płynne, drożdże, olej rzepakowy, serwatka w proszku (z mleka), cukier sól, gluten), truskawki mrożone, cukier, miód naturalny
Kompot
truskawki mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek: Wafle ryżowe z masłem orzechowym, gruszka
ryż brązowy, prażone orzeszki arachidowe 90%, oleje roślinne (całkowicie utwardzony rzepakowy, słonecznikowy, rzepakowy) cukier, sól (może zawierać orzechy)
Czwartek 16.01.2020 r.
Śniadanie: 
Kanapka z twarogiem, pomidorem i szczypiorkiem
bułka wrocławska: mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól
ser twarogowy półtłusty: mleko, kultury bakterii mlekowych
pomidor, masło 83%,
herbata czarna z cytryną:
 czarna herbata, woda, cytryna
Obiad: Indyk opiekany w ziołach i włoszczyźnie z ryżem i mizerią
indyk mięso bez skóry, ryż biały (może zawierać gluten), włoszczyzna krojona w paski (marchew, por, seler, pietruszka), ogórek świeży, śmietana 18% (z mleka, śmietanka pasteryzowana, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, kultury bakterii mlekowych), olej rzepakowy, przyprawy: czosnek , liść laurowy, oregano suszone, papryka suszona, ziele angielskie, pieprz czarny suszony (produkty  mogą zawierać alergeny: gorczycy, selera, soi, dwutlenku siarki, produktów wytworzonych z mleka i zbóż), sól
Kompot
wiśnie mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek: Rogalik z nadzieniem, banan
mąka pszenna typ 500, woda, nadzienie serowe, olej rzepakowy, cukier, jaja, drożdże, sól, aromat pomarańczowy
Piątek 09.01.2020 r.
Śniadanie: Kanapka z  papryką, serem żółtym i szczypiorkiem
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
ser gouda: mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator; chlorek wapnia, kultury bakterii mlekowych (mleko), podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny
papryka, szczypiorek
masło 83%,
herbata malinowa: woda, herbata malinowa (owoc maliny (60%), kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, aromat naturalny)
Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami
woda, ogórek kiszony (ogórki, woda, koper, czosnek, sól), włoszczyzna krojona w paski, marchew, por, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna typ 750, liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, sól
chleb wiejski mieszany: m
ąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Kotlety rybne z mintaja z ziemniakami i surówką z kapusty białej i marchewki
ryba mintaj, jaja kurze całe, bułka tarta (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), mleko spożywcze 2% tłuszczu, olej rzepakowy, cebula, pieprz czarny, koper, sól
ziemniaki: ziemniaki, woda
surówka z białej kapusty i marchewki:
 kapusta biała, marchewka, olej rzepakowy, pieprz czarny, sól
Kompot
mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne), woda, cukier 5g
Podwieczorek: Bułka z dżemem porzeczkowym, gruszka
bułka wrocławska: mąka pszenna typ 500, woda,  olej rzepakowy,  cukier, drożdże, sól
masło 83%
dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony: woda, czarne porzeczki, cukier, substancje zagęszczające – pektyna, i guma guar, sporządzono z 30 g owoców na 100 g produktu

 

 Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I Ż i Ż.

do zup podajemy pieczywo: chleb mieszany (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól)

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, cukier waniliowy, ketchup, płatki kukurydziane, pieprz ziołowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy
Dania i produkty w danym jadłospisie mogą zawierać substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (oznaczone zostały pogrubioną czcionką):
zboża zawierające gluten tj. pszenica, jęczmień, żyto, owies
– mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą
– jaja i produkty pochodne
– ryby i produkty pochodne
– seler i produkty pochodne
– soja i produkty pochodne
– orzeszki ziemne
– orzechy
– skorupiaki i produkty pochodne
– gorczyca i produkty pochodne
– nasiona sezamu i produkty pochodne
– łubin i produkty pochodne
– dwutlenek siarczyny i siarczany
– mięczaki i produkty pochodne

 

 

* Dziennik Ustaw
1) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50%
i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
2) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;