Jadłospis

Poniedziałek 17.06.2019 r.
Śniadanie: Bułka grahamka z masłem, pastą serową na słono i na słodko
Napój: herbata z cytryną (napar z herbaty, cukier, cytryna)
bułka grahamka (mąka pszenna typ 1850, mąka pszenna typ 550 (E300 – środek do przetwarzania mąki), woda, cukier, drożdże, sól, mąka żytnia typ 720, dekstroza, olej roślinny rzepakowy)
masło 82% (śmietanka pasteryzowana z mleka)
pasta na  słono: ser twarogowy półtłusty (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych), śmietana 18% (śmietana pasteryzowana, żywe kultury fermentacji mlekowej), rzodkiewka, ogórek,  szczypiorek, sól, pieprz
pasta na słodko: ser twarogowy półtłusty (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych), śmietana 18%  (śmietana pasteryzowana, żywe kultury fermentacji mlekowej), kurkuma, cukier puder, cukier waniliowy
Obiad: II Danie – Spaghetti bolognese z posypką serową i świeżą bazylią, kompot owocowy
makaron (mąka pszenna z pszenicy durum), woda, olej rzepakowy, sól
sos bolognese: łopatka wieprzowa – mielona, pomidor krojony pasteryzowany, koncentrat pomidorowy 30%, woda, olej rzepakowy, cebula, czosnek, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz czarny, papryka słodka mielona, bazylia świeża, oregano
ser żółty gouda (mleko pasteryzowane, sól, bakterie fermentacji mlekowej, stabilizator: chlorek wapnia, barwnik: annanto)
kompot owocowy: woda, truskawka, wiśnia, śliwka, cukier, miód wielokwiatowy nektarowy
Podwieczorek: brzoskwinia, wafel ryżowy
ryż brązowy
Wtorek 18.06.2019 r.
Śniadanie: Bułeczka kajzerka z masłem, szynką drobiową z kurcząt, sałatą i pomidorem
Napój: herbata z cytryną (napar z herbaty, cukier, cytryna)
bułeczka  kajzerka (mąka pszenna, maślanka, woda, drożdże, sól)
masło 82% (śmietanka pasteryzowana z mleka)
szynka  z kurcząt  (mięso z fileta z kurcząt 96%, sól peklująca substancja konserwująca: azotyn sodu) glukoza, ekstrakty przypraw, stabilizator: difosforany, przeciwutleniacz: askorbinian sodu
Może zawierać gorczycę i seler.
sałata masłowa, plastry pomidora
Obiad: I Danie – Zupa botwinkowa
woda, ziemniak, burak ćwikłowy z botwinką, żeberko wieprzowe, łopatka wieprzowa, marchew, pietruszka, seler, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana, żywe kultury fermentacji mlekowej), mąka pszenna typ 550, koncentrat barszczu czerwonego (zagęszczony sok z buraków ćwikłowych (59,2%), woda, cukier, syrop glukozowo – fruktozowy, sól, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, warzywa i ekstrakty warzywne (zawierają seler), natka pietruszki, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pierz czarny mielony, sól
II Danie – Ryż polany sosem truskawkowo – jagodowo – jogurtowym, kompot owocowy
ryż biały, mleko pasteryzowane 3,2%, woda, masło 82%, sól, cukier
sos: truskawka, jagoda, jogurt typu greckiego (mleko pasteryzowane, białko mleka, kultury bakterii mlekowych), cukier puder, cukier wanilinowy
kompot  owocowy: woda, truskawka, wiśnia, jabłko, cukier, miód kwiatowy nektarowy
Podwieczorek: Sok pomarańczowy 100%, drożdżówka z jabłkiem
drożdżówka z jabłkiem: mąka pszenna, tłuszcz roślinny, jaja, śmietana 12%, (śmietanka pasteryzowana, żywe kultury fermentacji mlekowej), cukier, drożdże piekarskie, jabłko
Środa 12.06.2019 r.
Śniadanie: Chleb pszenno – żytni posmarowany masłem z serkiem topionym i papryką
Napój: herbata z cytryną (napar z herbaty, cukier, cytryna)
chleb pszenno – żytni (mąka żytnia typ 720, woda, mąka pszenna typ 750, ekstrakt ze słodowanego i miażdżonego jęczmienia, drożdże, sól, gluten pszenny, olej roślinny rzepakowy), masło 82%, zioła prowansalskie, tymianek, czosnek, sól morska o obniżonej zawartości sodu
masło 82% (śmietanka pasteryzowana z mleka)
serek topiony śmietankowy: odtłuszczone mleko, ser 28%, masło odtłuszczone, mleko w proszku, sole emulgujące, białka mleka, sól, regulator kwasowości
cząstki papryki
Obiad: II Danie – Pulpeciki zapiekane z serem w sosie pomidorowym, podane z ryżem i zieloną fasolką szparagową, kompot owocowy
porcja zmielonej łopatki wieprzowej, jaja, woda, śmietana 30% (śmietanka pasteryzowana), koncentrat pomidorowy 30%, mąka pszenna typ 550, cebula, czosnek, sól, pieprz czarny
ser gouda: mleko pasteryzowane, sól,  stabilizator: chlorek wapnia, bakterie fermentacji mlekowej, zawiera laktozę z mleka, barwnik: karoteny
ryż paraboiled, woda, sól
woda, zielona fasolka szparagowa, sól
kompot owocowy: woda, jabłko, śliwka, truskawka, miód kwiatowy nektarowy, cukier
Podwieczorek: gruszka
Czwartek 13.06.2019 r.
Śniadanie: Chleb z ziarnami posmarowany masłem, parówką, ketchupem i zielonym ogórkiem
Napój: herbata z cytryną (napar z herbaty, cukier, cytryna)
chleb 8 ziaren: mąka  pszenna typ 750, mąka żytnia  typ 200, (mieszanka wieloziarnista i piekarnicza: sezam, słonecznik, soja, siemię lniane, płatki owsiane, płatki żytnie, płatki pszenne, płatki jęczmienne, woda, drożdże, sól)
masło 82% (śmietanka pasteryzowana z mleka)
parówka wieprzowa (mięso wieprzowe z szynki 94%, woda, sól, białko sojowe, ekstrakty przypraw, naturalne aromaty)
ketchup (pomidory  205 g  na 100 g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy
ogórek zielony plasterki
Obiad: I Danie – Zupa paprykowa

woda, ziemniak, papryka kolorowa, makaron zacierka (mąka makaronowa pszenna, masa jajowa pasteryzowana 9,9%), marchew, pietruszka, cebula, seler, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana, żywe kultury fermentacji mlekowej), mąka pszenna typ 550,  natka pietruszki, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, papryka mielona ostra i słodka, sól
II Danie – Penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i posypką serową, kompot owocowy
szpinak baby, suszone pomidory, oliwa z oliwek, kapary, bazylia, czosnek, papryka czerwona ostra i słodka, sól, pieprz czarny
woda, makaron penne (semolina z pszenicy twardej), sól
ser żółty gouda  (mleko pasteryzowane, sól, bakterie fermentacji mlekowej, stabilizator: chlorek wapnia, barwnik: annanto)
kompot owocowy: woda, jabłko, śliwka, truskawka, miód kwiatowy nektarowy, cukier  
Podwieczorek: winogrono, herbatnik maślany
mąka pszenna, cukier, olej słonecznikowy 3,6%, mleko pełne, syrop cukru inwertowanego, skrobia pszenna 1,2%, miód, jaja, substancje spulchniające, sól, aromaty naturalne. Może zawierać soję, orzeszki ziemne, orzechy.
Piątek 14.06.2019 r.
Śniadanie: Kasza manna na mleku, chałka z miodem
mleko pasteryzowane 2%, płatki owsiane górskie (może zawierać gluten z pszenicy żyta i jęczmienia), cukier
chałka z kruszonką: mąka pszenna typ 450, drożdże, masło 82% (śmietanka pasteryzowana z mleka), mleko 2% pasteryzowane, cukier, sól, miód gryczany nektarowy
miód nektarowy wielokwiatowy
Obiad: II Danie – Kotlet rybny w panierce, ziemniaki puree, zielona sałata ze śmietanką, kompot owocowy
porcja fileta z mintaja, jaja, bułka tarta pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), olej rzepakowy, sok z cytryny, sól, pieprz czarny
woda, ziemniak, sól, koperek
sałatka: sałata masłowa, jogurt typu greckiego (mleko pasteryzowane, białko mleka, kultury bakterii mlekowych), natka pietruszki, sok z cytryny, szczypiorek, pieprz, sól
kompot owocowy: woda, jabłko, śliwka, truskawka, miód kwiatowy nektarowy, cukier
Podwieczorek: arbuz

 

 Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I Ż i Ż.

do zup podajemy pieczywo: chleb mieszany (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól)

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, cukier waniliowy, ketchup, płatki kukurydziane, pieprz ziołowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy
Dania i produkty w danym jadłospisie mogą zawierać substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (oznaczone zostały pogrubioną czcionką):
zboża zawierające gluten tj. pszenica, jęczmień, żyto, owies
– mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą
– jaja i produkty pochodne
– ryby i produkty pochodne
– seler i produkty pochodne
– soja i produkty pochodne
– orzeszki ziemne
– orzechy
– skorupiaki i produkty pochodne
– gorczyca i produkty pochodne
– nasiona sezamu i produkty pochodne
– łubin i produkty pochodne
– dwutlenek siarczyny i siarczany
– mięczaki i produkty pochodne

 

 

* Dziennik Ustaw
1) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50%
i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
2) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;