Jadłospis

Poniedziałek 11.02.2019r.
Obiad: I Danie – Zupa ogórkowa
woda, ziemniak, ogórek kiszony (woda, ogórek, chrzan, koper, czosnek, sól), ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana, żywe kultury fermentacji mlekowej), mąka pszenna typ 550, por, natka pietruszki, koperek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, sól
II Danie – Makaron z białym serem, kompot owocowy
makaron (mąka pszenna z pszenicy durum), woda,
ser twarogowy półtłusty (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych), śmietana 18% (śmietana z mleka, kultury bakterii fermentacji mlekowej), cukier wanilinowy, cukier puder
kompot owocowy: woda, truskawka, wiśnia, śliwka, cukier, miód wielokwiatowy nektarowy
Wtorek 12.02.2019r.
Obiad: II Danie – Bitki z szynki, ryż z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy
porcja szynki wieprzowej, woda, cebula, śmietana 30% (śmietanka pasteryzowana), mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy, czosnek, pieprz czarny, papryka słodka, sól
woda, ryż biały, koperek, sól
surówka: marchew, jabłko, jogurt typu greckiego (mleko pasteryzowane, białko mleka, kultury bakterii mlekowych), sok z cytryny, sól
kompot owocowy: woda, jabłko, śliwka, truskawka, miód kwiatowy nektarowy, cukier
Środa 13.02.2019r.
Obiad: II Danie – Kotlet mielony, ziemniaki z koperkiem, surówka colesław, kompot owocowy
mięso mielone z łopatki, jaja, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), cebula, pieprz czarny, czosnek, pieprz ziołowy, majeranek, sól, olej rzepakowy
woda, ziemniak, sól, koperek
surówka: kapusta biała, marchew, majonez (olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj 7%), koperek, jogurt typu greckiego (mleko pasteryzowane, białko mleka, kultury bakterii mlekowych), pieprz, sól
kompot owocowy: woda, jabłko, śliwka, truskawka, miód kwiatowy nektarowy, cukier
Czwartek 14.02.2019r.
Obiad: I Danie – Zupa gulaszowa z zacierką
woda, ziemniak, kości wieprzowe, papryka kolorowa, makaron zacierka (mąka makaronowa pszenna, masa jajowa pasteryzowana 9,9%), marchew, pietruszka, pomidor krojony, cebula, seler, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana, żywe kultury fermentacji mlekowej), mąka pszenna typ 550, natka pietruszki, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, papryka mielona ostra i słodka, sól
II Danie – Racuszki drożdżowe z jabłkiem i cukrem pudrem, kompot owocowy
mąka pszenna typ 550, mleko pasteryzowane 2%, jaja, jabłko, olej rzepakowy, drożdże, cukier puder, cukier waniliowy (cukier, aromaty, wanilina, błonnik pszenny)
kompot owocowy: woda, jabłko, śliwka, truskawka, miód kwiatowy nektarowy, cukier

 

 Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I Ż i Ż.

do zup podajemy pieczywo: chleb mieszany (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól)

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, cukier waniliowy, ketchup, płatki kukurydziane, pieprz ziołowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy
Dania i produkty w danym jadłospisie mogą zawierać substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (oznaczone zostały pogrubioną czcionką):
zboża zawierające gluten tj. pszenica, jęczmień, żyto, owies
– mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą
– jaja i produkty pochodne
– ryby i produkty pochodne
– seler i produkty pochodne
– soja i produkty pochodne
– orzeszki ziemne
– orzechy
– skorupiaki i produkty pochodne
– gorczyca i produkty pochodne
– nasiona sezamu i produkty pochodne
– łubin i produkty pochodne
– dwutlenek siarczyny i siarczany
– mięczaki i produkty pochodne

 

 

* Dziennik Ustaw
1) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50%
i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
2) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;