Jadłospis

Poniedziałek 28.09.2020 r.
Śniadanie: Kanapka z polędwicą i papryką
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
polędwica wiejska: mięso wieprzowe 98%, woda, E250, przyprawy
papryka
masło 83%
herbata owocowa „żurawina”: dzika róża (44%), hibiskus, aromat, żurawina (0,5%), maltodekstryna
Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami
woda, kalafior, ziemniaki,  marchew, pietruszka ,seler korzeniowy, por, cebula, czosnek, śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna typ 750, pieprz czarny, sól, natka pietruszki, kurkuma (może zawierać gluten)
Gulasz z szynki z kaszą jęczmienną pęczak i kiszonym ogórkiem
wieprzowina, szynka bez kości, papryka czerwona, czosnek, marchew, cebula, koncentrat pomidorowy 30%, mąka pszenna typ 750, śmietana 18% tłuszczu (z mleka, śmietanka pasteryzowana, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, kultury bakterii mlekowych), liść laurowy, papryka suszona (może zawierać gluten), pieprz czarny, ziele angielskie, kasza jęczmienna pęczak (może zawierać seler, zawiera gluten)
ogórek kiszony: ogórek, woda, sól, czosnek
chleb wiejski mieszany:
mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Kompot
mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne), woda, cukier 5g
Podwieczorek: Rogalik z nadzieniem serowym, jabłko
mąka pszenna typ 500, woda, ser (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych), olej rzepakowy, cukier, jaja, drożdże, sól
Wtorek 29.09.2020 r.
Śniadanie: Bułka z jajkiem i sałatą
mąka pszenna typ 500, woda,  olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól
jaja, masło 83%
sałata
herbata owocowa „czarna porzeczka”: woda, herbata (dzika róża 46%, hibiskus, aromat, czarna porzeczka 1,4%)
Obiad: Kotlety mielone  z ziemniakami i surówka z kiszonej kapusty
kotlety mielone: mięso  mielone wieprzowe, jajo kurze, bułka tarta (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), cebula, czosnek sól, pieprz
ziemniaki: ziemniaki, woda, sól
surówka z kapusty kiszonej: kapusta kiszona (kapusta kiszona 70%, woda 22,5%-23,5%, sól 1,5%-2,5%, marchew 5%, sorbinian potasu), marchew, pieprz, sól, olej rzepakowy
Kompot
wiśnie mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek: Kanapka z polędwicą i pomidorem, banan
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
polędwica wiejska: mięso wieprzowe 98%, woda, E250, przyprawy
pomidor
masło 83%

Środa 30.09.2020 r.
Śniadanie: Kanapki z szynką i rzodkiewką i szczypiorkiem
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
szynka wędzona: mięso wieprzowe 98%, woda, E250 substancja konserwująca, przyprawy
masło 83%, rzodkiewka, szczypiorek
herbata czarna z cytryną: woda, czarna herbata (herbata czarna 98%, aromat), woda, cytryna
Obiad: Kapuśniak z młodej kapusty ziemniakami
woda, kapusta młoda, cebula, czosnek, żeberka paski, ziemniaki, włoszczyzna krojona w paski, mrożona (marchew, seler korzeniowy, por, pietruszka korzeń), śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), koncentrat pomidorowy 30%, mąka pszenna typ 750, liść laurowy, majeranek, ziele angielskie (produkty mogą zawierać alergeny: gluten), sól
Bułeczki drożdżowe na parze z sosem truskawkowym
drożdżowe bułeczki na parze (mąka pszenna, woda, pasteryzowane jaja płynne, drożdże, olej rzepakowy, serwatka w proszku (z mleka), cukier sól, gluten), truskawki mrożone, cukier, miód
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Kompot
truskawki mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek: Jogurt brzoskwiniowy, śliwka
mleko pasteryzowane, serwatka odtworzona, cukier, brzoskwinie 2%, skrobia modyfikowana kukurydziana, żelatyna wieprzowa, barwniki: karoteny, aromat, żywe bakterie jogurtowe Streptococcus thermophillus, Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus, (zawiera mleko)
pałeczki kukurydziane: kaszka kukurydziana

Czwartek 01.10.2020 r.
Śniadanie: Bułka z serem żółtym i  pomidorem
bułka wrocławska: mąka pszenna typ 500, woda,  olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól
ser żółty: kultury bakterii mlekowych (mleko), podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny
pomidor, masło 83 %
herbata malinowa: woda, herbata malinowa (owoc maliny (60%), kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, aromat naturalny)
Obiad: Kotlety z piersi z kurczaka z ziemniakami i sałatą ze śmietaną
kotlety z piersi z kurczaka: pierś  z kurczaka, jaja kurze, bułka tarta (mąka pszenna, woda, drożdże, sól) olej rzepakowy, pieprz czarny, sól, ziemniaki
sałata ze śmietaną: sałata, szczypiorek, śmietana 18% tłuszczu: (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól, pieprz
Kompot
mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne), woda, cukier 5g
Podwieczorek: Kanapka z masłem i miodem naturalnym, gruszka
chleb razowy mieszany: mąka żytnia razowa typ 2000, mąka pszenna typ 750, woda, drożdże, sól, płatki pszenne, płatki żytnie, słonecznik, len
masło 83%, miód naturalny

Piątek 02.10.2020 r.
Śniadanie: Kanapka z pastą z tuńczyka z ogórkiem
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
pasta z tuńczyka i twarogu: tuńczyk w oleju roślinnym (sojowym), twaróg półtłusty (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), pieprz czarny, sól
ogórek
herbata owocowa „owoce leśne”: woda, herbata  dzika róża (45%), malina (0,2%), hibiskus, jeżyna (0,2%), jagoda (0,2%), aromat maltodekstryna
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem
woda, włoszczyzna krojona w paski (marchew, por, seler korzeniowy, pietruszka korzeń), cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy (zawartość ekstraktu 30%)
śmietana 18% tłuszczu: (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), natka pietruszki, mąka pszenna typ 750, pieprz czarny, sól, świderki (mąka makaronowa pszenna) (może zawierać śladowe ilość soi
Miruna w panierce z ziemniakami i surówką z selera  i jabłkiem
ryba – miruna, jaja kurze całe, bułka tarta (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), olej rzepakowy,  pieprz czarny, sól
surówka z selera i jabłka: seler korzeniowy, jabłko, sok z cytryny, jogurt naturalny (mleko, białka mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis), sól, pieprz
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
kompot: wiśnie mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek: Babka drożdżowa, jabłko
mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy, cukier, jaja, drożdże, sól, aromat pomarańczowy

 

 Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I Ż i Ż.

do zup podajemy pieczywo: chleb mieszany (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól)

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, cukier waniliowy, ketchup, płatki kukurydziane, pieprz ziołowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy
Dania i produkty w danym jadłospisie mogą zawierać substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (oznaczone zostały pogrubioną czcionką):
zboża zawierające gluten tj. pszenica, jęczmień, żyto, owies
– mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą
– jaja i produkty pochodne
– ryby i produkty pochodne
– seler i produkty pochodne
– soja i produkty pochodne
– orzeszki ziemne
– orzechy
– skorupiaki i produkty pochodne
– gorczyca i produkty pochodne
– nasiona sezamu i produkty pochodne
– łubin i produkty pochodne
– dwutlenek siarczyny i siarczany
– mięczaki i produkty pochodne

 

 

* Dziennik Ustaw
1) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50%
i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
2) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;