Jadłospis

Środa 24.04.2019 r.
Śniadanie: Chleb z pieca posmarowany masłem z serkiem topionym i dżemem truskawkowym
Napój: herbata z cytryną (woda, czarna herbata, cukier, cytryna)
masło 82% (śmietanka pasteryzowana z mleka)
serek topiony śmietankowy: odtłuszczone mleko (55%), ser (28%), masło, odtłuszczone mleko w proszku, sole emulgujące: E450, E452, E331, białka mleka, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Informacja dla alergików: patrz na składniki zaznaczone pogrubioną czcionką.
dżem truskawkowy: truskawki, cukier, cukier trzcinowy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy, cytryniany sodu), substancja żelująca (pektyny), Sporządzono z 65 g owoców na 100 g produktu., Łączna zawartość cukru 41 g na 100 g produktu.
Obiad: I Danie – Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem
woda, ziemniak, zielony groszek, ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana, żywe kultury fermentacji mlekowej), mąka pszenna typ 550, natka pietruszki, koperek, pieprz czarny, sól
II Danie – Pulpety w sosie koperkowym, kasza jęczmienna, mizeria, kompot owocowy
woda, mięso z łopatki wieprzowej mielone, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana, żywe kultury fermentacji mlekowej), jaja, mąka pszenna typ 550, cebula, olej rzepakowy, koperek, majeranek, papryka ostra, pieprz czarny, czosnek, pieprz ziołowy, sól
woda, kasza jęczmienna, sól
mizeria: ogórek zielony, jogurt typu greckiego (mleko pasteryzowane, białko mleka, kultury bakterii mlekowych), szczypiorek, koperek, sól, pieprz
kompot owocowy: woda, jabłko, śliwka, truskawka, miód kwiatowy nektarowy, cukier
Podwieczorek: Jogurt waniliowy z owocami leśnymi, wafel ryżowy (ryż brązowy)
jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, białko mleka, kultury bakterii mlekowych), wanilia, cukier, cząstki malin, jagody, jeżyny
Czwartek 25.04.2019 r.
Śniadanie: Chleb z ziarnami posmarowany masłem z parówką i ketchupem oraz kiszonym ogórkiem
Napój: herbata z cytryną (napar z herbaty, cukier, cytryna)
chleb 8 ziaren: mąka  pszenna 80%, 20% mąki żytniej, wieloziarnisty (mieszanka piekarnicza: sezam, słonecznik, soja, siemię lniane, płatki owsiane, płatki żytnie, płatki pszenne, płatki jęczmienne, woda, drożdże, sól)
masło 82% (śmietanka pasteryzowana z mleka)
parówka wieprzowa (mięso wieprzowe z szynki 94%, woda, sól, białko sojowe, ekstrakty przypraw, naturalne aromaty)
ketchup (pomidory  205 g  na 100 g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy
ogórek kiszony plasterki
Obiad: I Danie – Zupa gulaszowa z zacierką
woda, ziemniak, kości wieprzowe, papryka kolorowa, makaron zacierka (mąka makaronowa pszenna, masa jajowa pasteryzowana 9,9%), marchew, pietruszka, pomidor krojony, cebula, seler, śmietana 18% ( śmietana pasteryzowana, żywe kultury fermentacji mlekowej), mąka pszenna typ 550, natka pietruszki, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, papryka mielona ostra i słodka, sól
II Danie – Racuszki drożdżowe z jabłkiem i cukrem pudrem, kompot owocowy
mąka pszenna typ 550, mleko pasteryzowane 2%, jaja, jabłko, olej rzepakowy, drożdże, cukier puder, cukier waniliowy (cukier, aromaty, wanilina, błonnik pszenny)
kompot owocowy: woda, jabłko, śliwka, truskawka, miód kwiatowy nektarowy, cukier
Podwieczorek: banan
Piątek 26.04.2019 r.
Śniadanie: 
Lane kluski na mleku, chałka z powidłami śliwkowymi
mleko pasteryzowane 2%, mąka pszenna typ 550, jaja, sól, cukier
chałka z kruszonką: mąka pszenna typ 450, drożdże, masło 82% (śmietanka pasteryzowana z mleka), mleko 2% pasteryzowane, cukier, sól, miód gryczany nektarowy
Powidła śliwkowe: śliwki węgierki, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Obiad: 
I Danie – Zupa jarzynowa z brokułami
woda, ziemniak, brokuł, ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana, żywe kultury fermentacji mlekowej), mąka pszenna typ 550, natka pietruszki, koperek, pieprz czarny, sól
woda, groch łuskany, ziemniak, marchew, żeberko wieprzowe, pietruszka, seler, cebula, olej rzepakowy, majeranek sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki
II Danie – Kotlet rybny, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy
porcja fileta z mintaja, jaja, bułka tarta pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), olej rzepakowy, sok z cytryny, sól, pieprz czarny
woda, ziemniak, koperek, sól
surówka: kapusta kiszona (kapusta biała, marchew, woda, sól), jabłko, cebula dymka, olej rzepakowy, pieprz czarny mielony, kminek cały i mielony, sól, cukier
kompot owocowy: woda, jabłko, śliwka, truskawka, miód kwiatowy nektarowy, cukier
Podwieczorek: gruszka
Czwartek 04.04.2019 r.
Śniadanie: Chleb z ziarnami posmarowany masłem z polędwicą sopocką, ogórkiem zielonym i papryką
Napój: herbata z cytryną (napar z herbaty, cukier, cytryna)
chleb 8 ziaren: mąka  pszenna typ 750, mąka żytnia  typ 200, (mieszanka wieloziarnista i piekarnicza: sezam, słonecznik, soja, siemię lniane, płatki owsiane, płatki żytnie, płatki pszenne, płatki jęczmienne, woda, drożdże, sól)
masło 82% (śmietanka pasteryzowana z mleka)
polędwica sopocka: schab wieprzowy, woda, karagen,  stabilizatory, wzmacniacz smaku, sól, białko wieprzowe, białko sojowe, aromaty, substancja zagęszczająca, ekstrakty przypraw
plasterki ogórka zielonego i papryki
Obiad: I Danie – Barszcz ukraiński
woda, ziemniak, burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, seler, cebula, koncentrat barszczu czerwonego: zagęszczony sok z buraków ćwikłowych (59,2%), woda, cukier, syrop glukozowo – fruktozowy, sól, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, warzywa i ekstrakty warzywne (zawierają seler), fasola czerwona (fasola czerwona, woda sól), śmietana 18%, (śmietana pasteryzowana, żywe kultury fermentacji mlekowej), mąka pszenna typ 550, natka pietruszki, cebula, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pierz czarny mielony, sól
II Danie – Racuszki drożdżowe z jabłuszkiem i cukrem pudrem, kompot owocowy
mąka pszenna typ 550, mleko pasteryzowane 2%, jaja, jabłko, olej rzepakowy, drożdże, cukier puder, cukier waniliowy (cukier, aromaty, wanilina, błonnik pszenny)
kompot owocowy: woda, jabłko, śliwka, truskawka, miód kwiatowy nektarowy, cukier  
Podwieczorek: Sok pomarańczowy z miąższem 100%, herbatnik maślany
herbatnik maślany: mąka pszenna, cukier, tłuszcz roślinny, syrop cukru inwertowanego, masło (0,9%), substancje spulchniające: mleko w proszku pełne, emulgator: lecytyny, aromaty, regulator kwasowości, kwas cytrynowy, jaja w proszku
Piątek 05.04.2019 r.
Śniadanie: Kaszka manna na mleku, bułka chałka z kruszonką i dżemem z owoców leśnych
mleko pasteryzowane 2%, kaszka manna, cukier wanilinowy
chałka z kruszonką: mąka pszenna typ 450, drożdże, masło 82% (śmietanka pasteryzowana z mleka), mleko 2% pasteryzowane, cukier, sól, miód gryczany nektarowy
dżem z owoców leśnych: truskawka jagoda, jeżyna, cukier, cukier trzcinowy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy, cytryniany sodu), substancja żelująca (pektyny), Sporządzono z 65 g owoców na 100 g produktu
Łączna zawartość cukru 32,0 g na 100 g produktu.
Obiad: Danie – Kotlet rybny, ziemniaki z koperkiem i surówką z kiszonej kapusty, kompot owocowy
porcja fileta z mintaja, jaja, bułka tarta pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), olej rzepakowy, sok z cytryny, sól, pieprz czarny
woda, ziemniak, sól, koperek
surówka: kapusta kiszona (kapusta biała, marchew, woda, sól), jabłko, cebula dymka, olej rzepakowy, pieprz czarny mielony, kminek cały i mielony, sól, cukier
kompot owocowy: woda, jabłko, śliwka, truskawka, miód kwiatowy nektarowy, cukier
Podwieczorek: gruszka

 Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I Ż i Ż.

do zup podajemy pieczywo: chleb mieszany (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól)

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, cukier waniliowy, ketchup, płatki kukurydziane, pieprz ziołowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy
Dania i produkty w danym jadłospisie mogą zawierać substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (oznaczone zostały pogrubioną czcionką):
zboża zawierające gluten tj. pszenica, jęczmień, żyto, owies
– mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą
– jaja i produkty pochodne
– ryby i produkty pochodne
– seler i produkty pochodne
– soja i produkty pochodne
– orzeszki ziemne
– orzechy
– skorupiaki i produkty pochodne
– gorczyca i produkty pochodne
– nasiona sezamu i produkty pochodne
– łubin i produkty pochodne
– dwutlenek siarczyny i siarczany
– mięczaki i produkty pochodne

 

 

* Dziennik Ustaw
1) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50%
i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
2) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;