Jadłospis

Poniedziałek 10.12.2018 r.
Śniadanie: Bułka grahamka z masłem, szynką, pomidorem i sałatą
Napój: herbata z cytryną (napar z herbaty, cukier, cytryna)
bułka grahamka (mąka pszenna typ 1850, mąka pszenna typ 550 (E300 – środek do przetwarzania mąki), woda, cukier, drożdże, sól, mąka żytnia typ 720, dekstroza, olej roślinny rzepakowy)
masło 82% (śmietanka pasteryzowana z mleka)
szynka firmowa (mięso wieprzowe (94%), sól, stabilizator (E450), syrop glukozowy, przeciwutleniacz (E300), aromaty, substancja konserwująca (E250)
Informacja dla alergików: produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, soję, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę
sałata masłowa, plastry pomidora
Obiad: I Danie – Zupa pomidorowa z makaronem
woda, ćwiartka z kurczaka, pomidory krojone, marchew, pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana 30% (śmietanka pasteryzowana), mąka pszenna typ 550, por, natka pietruszki, cebula, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, sól
makaron świderki (mąka pszenna durum), woda, sól
II Danie: Racuszki drożdżowe z jabłkiem i cukrem pudrem, kompot owocowy
mąka pszenna typ 550, mleko pasteryzowane 2%, jaja, olej rzepakowy, jabłko, drożdże, cukier puder, cukier waniliowy (cukier, aromaty, wanilina, błonnik pszenny)
kompot owocowy: woda, truskawka, wiśnia, śliwka, cukier, miód wielokwiatowy nektarowy
Podwieczorek: kiwi, chrupki Flisy
(grys kukurydziany)
Wtorek 11.12.2018 r.
Śniadanie: 
Bułeczka kajzerka z masłem, serem żółtym salami, ogórkiem kiszonym
Napój: herbata z cytryną (napar z herbaty, cukier, cytryna)
bułeczka  kajzerka (mąka pszenna, maślanka, woda, drożdże, sól)
masło 82% (śmietanka pasteryzowana z mleka)
ser żółty (mleko pasteryzowane, sól, kultury bakterii fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna)
ogórek kiszony plasterki
Obiad: II Danie – Bitki z szynki w sosie chrzanowym, kasza bulgur, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy
porcja szynki wieprzowej, woda, śmietana 30% (śmietanka pasteryzowana), mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy, chrzan tarty (chrzan 62 %, woda, ocet spirytusowy, cukier, mleko w proszku, sól, olej rzepakowy, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, substancja konserwująca – pirosiarczyn sodu), ziele angielskie, sól, pieprz czarny, sok z cytryny, cukier
woda, kasza bulgur, sól
surówka: marchew, jabłko, kukurydza konserwowa w zalewie (kukurydza, woda, sól), jogurt typu greckiego (mleko pasteryzowane, białko mleka, kultury bakterii mlekowych), sól
kompot  owocowy: woda, truskawka, wiśnia, jabłko, cukier, miód kwiatowy nektarowy
Podwieczorek: Jogurt waniliowy z bananem
jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, białko mleka, kultury bakterii mlekowych), wanilia, cukier,
plasterki banana
Środa 12.12.2018 r.
Śniadanie: Chleb z pieca posmarowany masłem z polędwicą sopocką, ogórkiem zielonym i rzodkiewką
Napój: herbata z cytryną (napar z herbaty, cukier, cytryna)
chleb pszenno – żytni (mąka żytnia typ 720, woda, mąka pszenna typ 750, ekstrakt ze słodowanego i miażdżonego jęczmienia, drożdże, sól, gluten pszenny, olej roślinny rzepakowy), masło 82%, zioła prowansalskie, tymianek, czosnek, sól morska o obniżonej zawartości sodu)
masło 82% (śmietanka pasteryzowana z mleka)
polędwica sopocka: mięso wieprzowe (89%), sól, stabilizator (E450), syrop glukozowy, przeciwutleniacz (E300), aromaty, substancja konserwująca (E250)
Informacja dla alergików: produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, soję, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę
ogórek, rzodkiewka- plasterki

Obiad: I Danie – Barszcz biały z jajkiem
woda, barszcz  biały (woda, mąka żytnia, mąka pszenna razowa, czosnek), marchew, pietruszka, selerjaja, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana, żywe kultury fermentacji mlekowej), cebula, czosnek, chrzan tarty (chrzan, cukier, ocet spirytusowy, woda, sól, kwas cytrynowy – regulator kwasowości, olej roślinny, mleko w proszku, substancja konserwująca: E223), majeranek, pieprz czarny mielony, sól
II Danie – Łazanki z kapustą, kompot owocowy
woda, kapusta kiszona (kapusta biała, marchew, woda, sól, przyprawy), kapusta biała, boczek wędzony (boczek wieprzowy, białko sojowe, woda, glukoza, przyprawy), cebula, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól
woda, makaron łazanki  (mąka pszenna), sól
kompot owocowy: woda, jabłko, śliwka, truskawka, miód kwiatowy nektarowy, cukier
Podwieczorek: mandarynki
Czwartek 13.12.2018 r.
Śniadanie: 
Chleb z ziarnami z serkiem topionym szynkowym i z papryką
Napój: herbata z cytryną (napar z herbaty, cukier, cytryna)
chleb 8 ziaren: mąka  pszenna 80%, 20% mąki żytniej, wieloziarnisty (mieszanka piekarnicza: sezam, słonecznik, soja, siemię lniane, płatki owsiane, płatki żytnie, płatki pszenne, płatki jęczmienne, woda, drożdże, sól
masło 82% (śmietanka pasteryzowana z mleka)
serek śmietankowy: odtłuszczone mleko, ser 28%, masło odtłuszczone, szynka, mleko w proszku, sole emulgujące, białka mleka, sól, regulator kwasowości
papryka – słupki
Obiad: II Danie – Pulpety z indyka w sosie z ryżem oraz zieloną sałatą i sosem vinegret, kompot owocowy
mięso mielone z indyka, woda, jaja, marchew, cebula, mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy, śmietana 30% (śmietanka pasteryzowana z mleka), czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz  czarny
woda, ryż biały, sól
sałatka: sałata masłowa, cebula dymka, szczypiorek, oliwa z oliwek , sok z cytryny, sól, cukier
kompot owocowy: woda, jabłko, śliwka, truskawka, miód kwiatowy nektarowy, cukier
Podwieczorek: jabłko, wafel ryżowy
(ryż brązowy) 

Piątek 14.12.2018 r.
Śniadanie
Płatki jaglane na mleku, rogalik z marmoladą
mleko pasteryzowane 2%, płatki jaglane, cukier
rogalik z marmoladą (mąka pszenna typ 450, jaja, drożdże, masło 82% (śmietanka pasteryzowana z mleka), mleko 2% pasteryzowane, cukier, sól), marmolada  twarda wieloowocowa
Obiad: II Danie – Kotlecik rybny panierowany, ziemniaki z koperkiem, ćwikła, kompot owocowy
porcja ryby mielonej z mintaja, jaja, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), olej rzepakowy, sok z cytryny, sól, pieprz czarny
woda, ziemniak, sól, koperek
ćwikła: burak, woda, chrzan tarty (chrzan 62%, woda, ocet spirytusowy, cukier, mleko w proszku, sól, olej rzepakowy, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, substancja konserwująca – pirosiarczyn sodu), sok z cytryny, sól, cukier
kompot owocowy: woda, jabłko, śliwka, truskawka, miód kwiatowy nektarowy, cukier
Podwieczorek: Sałatka owocowa
(ananas, brzoskwinia, kiwi, gruszka)

 

 Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I Ż i Ż.

do zup podajemy pieczywo: chleb mieszany (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól)

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, cukier waniliowy, ketchup, płatki kukurydziane, pieprz ziołowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy
Dania i produkty w danym jadłospisie mogą zawierać substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (oznaczone zostały pogrubioną czcionką):
zboża zawierające gluten tj. pszenica, jęczmień, żyto, owies
– mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą
– jaja i produkty pochodne
– ryby i produkty pochodne
– seler i produkty pochodne
– soja i produkty pochodne
– orzeszki ziemne
– orzechy
– skorupiaki i produkty pochodne
– gorczyca i produkty pochodne
– nasiona sezamu i produkty pochodne
– łubin i produkty pochodne
– dwutlenek siarczyny i siarczany
– mięczaki i produkty pochodne

 

 

* Dziennik Ustaw
1) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50%
i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
2) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;