Jadłospis

Poniedziałek 09.03.2020 r.
Śniadanie: 
Kanapki z polędwicą i pomidorem
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
polędwica wiejska: mięso wieprzowe 98%, woda, E250, przyprawy
masło 83%, pomidor
herbata czarna z cytryną: woda, czarna herbata (herbata czarna 98%, aromat), woda, cytryna
Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami
woda, kalafior, ziemniaki, włoszczyzna krojona w paski (marchew, pietruszka, seler korzeniowy, por) cebula, czosnek, śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna typ 750, pieprz czarny, sól, natka pietruszki, kurkuma: może zawierać gluten
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Łazanki z kapustą
makaron łazankowy „Lubella” (mąka makaronowa pszenna), kapusta kiszona: kapusta 70%, woda 22,5-23,5%, sól 1,5-2,5%, marchew 5%, środek konserwujący: (sorbinian potasu), kapusta biała, cebula, czosnek, olej rzepakowy, kminek, pieprz czarny, papryka czerwona suszona (może zawierać gluten), sól
Kompot
wiśnie mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek: Rogalik z nadzieniem serowym, gruszka
mąka pszenna typ 500, woda, ser (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych), olej rzepakowy, cukier, jaja, drożdże, sól
Wtorek 10.03.2020 r.
Śniadanie: 
Bułka z serem żółtym i ogórkiem kiszonym
bułka wrocławska: mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy,  cukier, drożdże, sól
masło 83%, ser żółty: kultury bakterii mlekowych (mleko), podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny
ogórek kiszony: ogórek, woda, sól, czosnek
herbata malinowa: woda, herbata malinowa (owoc maliny (60%), kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, aromat naturalny)

Obiad: Rizotto z kurczakiem i warzywami
ryż biały, mięso z piersi kurczaka, cebula, kukurydza konserwowa (kukurydza słodka, woda, sól), papryka, czosnek, olej rzepakowy, pieprz czarny, sól, oregano, curry (gorczyca, kozieradka, soi, kurkuma, kolendra, kminek, cynamon, chilli, papryka, pieprz czarny, imbir (może zawierać śladowe ilość glutenu), kurkuma (może zawierać gluten)
Kompot
truskawki mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek: Serek homogenizowany waniliowy „Darek”, pałeczeki kukurydziane, banan
serek twarogowy, śmietanka (z mleka), cukier
koncentrat z marchwi; z krokosza barwierskiego, naturalny aromat waniliowy
pałeczki kukurydziane: kaszka kukurydziana

Środa 11.03.2020 r.
Śniadanie: 
Parówki z ketchupem, bułką, jabłko
bułka wrocławska: mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól
parówki: (mięso wieprzowe 90%, woda, skrobia, sól dekstroza,ekstrakt z drożdży, aromat sproszkowany, sok z cytryny, błonnik cytrusowy, białko wieprzowe kolagenowe, stabilizator cytrynian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, produkt może zawierać:gorczycę, mleko (z laktozą), soję, seler,  jaja i orzechy)
ketchup Kotliński: pomidory (210 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, aromat naturalny (zawiera seler), substancja konserwująca – benzoesan sodu. Produkt może zawierać gluten i gorczycę.
herbata owocowa „czarna porzeczka”: woda, herbata (dzika róża 46%, hibiskus, aromat, czarna porzeczka 1,4%)
Obiad: Zupa jarzynowa  z kaszą jaglaną
woda, kasza jaglana (może zawierać gluten), cebula, czosnek, włoszczyzna krojona w paski, mrożona (marchew, seler korzeniowy, por, pietruszka korzeń), śmietana 18% (z mleka, śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowych), mąka pszenna typ 750, pieprz czarny, sól, natka pietruszki
chleb wiejski mieszany: m
ąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Kluski śląskie z masłem
ziemniaki, skrobia ziemniaczana, jajko, masło 83%, mąka pszenna typ 250
Kompot
mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne), woda, cukier 5g
Podwieczorek: Kanapka z masłem i miodem naturalnym, jabłko
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
masło 83%, miód naturalny

Czwartek 12.03.2020 r.
Śniadanie: 
Kanapka z dżemem
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
masło 83%
dżem truskawkowy niskosłodzony: (truskawki 100g truskawek/100g produktu, cukry pochodzące z owoców, zagęszczony sok cytrynowy, substancja żelująca pektyny)
herbata owocowa „owoce leśne”: woda, herbata  dzika róża (45%), malina 0,2%, hibiskus, jeżyna 0,2%, jagoda 0,2%, aromat maltodekstryna
Obiad: Kotlety mielone  z ziemniakami i surówką z selera i jabłka
kotlety mielone: mięso  mielone wieprzowe, jajo kurze, bułka tarta (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), cebula, czosnek, sól, pieprz
ziemniaki: ziemniaki, woda, sól
surówka z selera i jabłka:
 seler korzeniowy, jabłko, sok z cytryny, jogurt naturalny  (mleko, białka mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis) sól, pieprz
Kompot
wiśnie mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek: Babka drożdżowa, mandarynka
mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy, cukier, jaja, drożdże, sól, aromat pomarańczowy
Piątek 13.03.2020 r.
Śniadanie: 
Kanapka z pastą  twarogową i rzodkiewką
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
twaróg półtłusty: mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej
jogurt naturalny: jogurt naturalny 2% tłuszczu (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis)
szczypiorek, rzodkiewka
masło 83%
herbata malinowa
woda, herbata malinowa (owoc maliny (60%), kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, aromat naturalny)
Obiad: Zupa krem brokułowa z grzankami
brokuły, ziemniaki, grzanki: mąka pszenna (49,7%), woda, siemię lniane (9,9%), sól, płatki ziemniaczane, drożdże, marchew, pietruszka korzeń, cebula, czosnek, jogurt naturalny 2% tłuszczu: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis), pieprz czarny, sól
Miruna w panierce z otrąb pszennych ziemniakami i surówka z marchewką z jabłkiem
filet z miruny: ryba – miruna, olej rzepakowy, jaja kurze całe, otręby pszenne, bułka tarta (mąka pszenna, woda, drożdże, sól) olej rzepakowy, pieprz czarny, sól
ziemniaki: woda, ziemniaki, sól
surówka z marchewki i jabłka: marchew, jabłko, sól, pieprz
kompot: truskawki mrożone, woda, cukier 5g

Podwieczorek: Chałka zdobna z masłem, jabłko
mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy, cukier, jaja, drożdże, sól, aromat pomarańczowy
masło 83%
sok pomarańczowy: sok pomarańczowy (100%) z soku zagęszczonego

 

 Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I Ż i Ż.

do zup podajemy pieczywo: chleb mieszany (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól)

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, cukier waniliowy, ketchup, płatki kukurydziane, pieprz ziołowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy
Dania i produkty w danym jadłospisie mogą zawierać substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (oznaczone zostały pogrubioną czcionką):
zboża zawierające gluten tj. pszenica, jęczmień, żyto, owies
– mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą
– jaja i produkty pochodne
– ryby i produkty pochodne
– seler i produkty pochodne
– soja i produkty pochodne
– orzeszki ziemne
– orzechy
– skorupiaki i produkty pochodne
– gorczyca i produkty pochodne
– nasiona sezamu i produkty pochodne
– łubin i produkty pochodne
– dwutlenek siarczyny i siarczany
– mięczaki i produkty pochodne

 

 

* Dziennik Ustaw
1) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50%
i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
2) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;