Jadłospis

Poniedziałek 24.02.2020 r.
Śniadanie: 
Kanapka z  polędwicą i rzodkiewką
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
masło 83%, polędwica wiejska: mięso wieprzowe 98%, woda, E250, przyprawy
rzodkiewka
herbata malinowa: woda, herbata malinowa (owoc maliny (60%), kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, aromat naturalny)
Obiad: Kapuśniak z ziemniakami
woda, kapusta kiszona (kapusta 70%, woda 22,5-23,5%, marchew 5%, środek konserwujący: sorbinian potasu), ziemniaki, włoszczyzna krojona w paski, mrożona (marchew, seler korzeniowy, por, pietruszka korzeń), liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, sól
Chleb wiejski mieszany
mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Makaron z serem
makaron świderki (mąka makaronowa pszennajajka), makaron świderki pełnoziarnisty, twaróg półtłusty (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych), jogurt naturalny (mleko, białka mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis), cukier
Kompot
wiśnie mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek: Chałka zdobna z masłem i dżemem  porzeczkowym, banan
mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy, cukier, jaja, drożdże, sól, aromat pomarańczowy
masło 83%
Dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony: woda, czarne porzeczki, cukier, substancje zagęszczające – pektyna, i guma guar, sporządzono z 30 g owoców na 100 g produktu

Wtorek 25.02.2020 r.
Śniadanie: 
Bułka z serem żółtym i papryką czerwoną
bułka wrocławska: mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól
ser żółty: kultury bakterii mlekowych (mleko), podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny
papryka czerwona
masło  83%
herbata owocowa „owoce leśne”: woda, herbata  dzika róża (45%), malina 0,2%, hibiskus, jeżyna 0,2%, jagoda 0,2%, aromat maltodekstryna
Obiad: Gulasz z szynki z kaszą jęczmienną  i ogórkiem kiszonym
wieprzowina, szynka bez kości, papryka czerwona, marchew, cebula, przyprawy: liść laurowy suszony, papryka, suszona, pieprz czarny, suszony, rozmaryn, suszony, ziele angielskie, sól, śmietana 18% (z mleka, śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowych), mąka pszenna typ 750
kasza jęczmienna: woda, kasza jęczmienna, sól, (może zawierać seler, zawiera gluten)
ogórek kiszony:
 woda, ogórek, koper, czosnek, sól
Kompot
truskawki mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek: Kanapka z  polędwicą i rzodkiewką, gruszka
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
masło 83%, polędwica wiejska: mięso wieprzowe 98%, woda, E250, przyprawy
rzodkiewka

Środa 26.02.2020 r.
Śniadanie: 
Kanapka  z pastą twarogową z ogórkiem
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Pasta twarogowa: jogurt naturalny (mlekobiałka mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis). twaróg półtłusty: (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowej), sól, pieprz czarny
masło 83%, ogórek świeży
herbata czarna z cytryną: woda, czarna herbata (herbata czarna 98%, aromat), woda, cytryna
Obiad: Zupa jarzynowa  z ziemniakami
woda, ziemniaki, cebula, czosnek, włoszczyzna krojona w paski, mrożona (marchew, seler korzeniowy, por, pietruszka korzeń), śmietana 18% (z mleka, śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowych), mąka pszenna typ 750, pieprz czarny, sól, natka pietruszki
Chleb wiejski mieszany
mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Bułeczki drożdżowe na parze z sosem truskawkowym
drożdżowe bułeczki na parze (mąka pszenna, woda, pasteryzowane jaja płynne, drożdże, olej rzepakowy, serwatka w proszku (z mleka), cukier sól, gluten) truskawki mrożone
Kompot
mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne), woda, cukier 5g
Podwieczorek: Wafle ryżowe z masłem orzechowym
ryż brązowy, prażone orzeszki arachidowe 90%, oleje roślinne (całkowicie utwardzony rzepakowy, słonecznikowy, rzepakowy) cukier, sól (może zawierać orzechy)
Rozpuszczalna kawa zbożowa „inka” z mlekiem
kawa zbożowa inka: zboża 72% (jęczmień, żyto), cykoria, mleko spożywcze 2% tłuszczu
Czwartek 27.02.2020 r.
Śniadanie: 
Bułka z  dżemem truskawkowym
bułka wrocławska: mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól
dżem truskawkowy niskosłodzony: pasteryzowany (truskawki 100g truskawek/100g produktu, cukry pochodzące z owoców, zagęszczony sok cytrynowy, substancja żelująca pektyny), masło 83%
herbata owocowa „owoce leśne”: woda, herbata  dzika róża (45%), malina 0,2%, hibiskus, jeżyna 0,2%, jagoda 0,2%, aromat maltodekstryna
Obiad: Spaghetti bolognese z marchewką
makaron spaghetti (mąka makaronowa pszenna), wieprzowina łopatka, marchew, koncentrat pomidorowy 30%, cebula, mąka pszenna typ 750, olej rzepakowy, czosnek, bazylia suszona,oregano, papryka ostra (mogą zawierać gluten), pieprz czarny, sól
Kompot
truskawki mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek: Babka drożdżowa, mandarynka
mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy, cukier, jaja, drożdże, sól, aromat pomarańczowy
Piątek 28.02.2020 r.
Śniadanie: 
Szwedzki stół
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże]
ser żółty: kultury bakterii mlekowych (mleko), podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny
masło 83%, pomidor, papryka, rzodkiewka, ogórek świeży
herbata owocowa „czarna porzeczka”: woda, herbata (dzika róża 46%, hibiskus, aromat, czarna porzeczka 1,4%)
Obiad: Zupa krem z marchewki z grzankami
woda, marchew, por, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, koncentrat pomidorowy (zawartość ekstraktu 30%), cebula, czosnek, mąka pszenna typ 750, grzanki: mąka pszenna (49,7%), woda, siemię lniane (9,9%), sól, płatki ziemniaczane, drożdże, kurkuma, imbir, pieprz czarny, suszony, sól
Chleb wiejski mieszany
mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Miruna w panierce z otrąb pszennych  z ziemniakami i surówką z kapusty białej i marchewki
filet z miruny: ryba – miruna, olej rzepakowy,  jaja kurze całe, otręby pszenne, bułka tarta (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), olej rzepakowy, pieprz czarny, sól
ziemniaki: ziemniaki, woda
surówka z kapusty kiszonej: kapusta kiszona (kapusta kiszona 70%, woda 22,5-23,5%, sól 1,5-2,5%, marchew 5%, sorbinian potasu), marchew, pieprz, sól, olej rzepakowy
Kompot
wiśnie mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek: Rogalik z nadzieniem, kiwi
mąka pszenna typ 500, woda, nadzienie wiśniowe, olej rzepakowy, cukier, jaja, drożdże, sól

 

 

 

 Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I Ż i Ż.

do zup podajemy pieczywo: chleb mieszany (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól)

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, cukier waniliowy, ketchup, płatki kukurydziane, pieprz ziołowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy
Dania i produkty w danym jadłospisie mogą zawierać substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (oznaczone zostały pogrubioną czcionką):
zboża zawierające gluten tj. pszenica, jęczmień, żyto, owies
– mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą
– jaja i produkty pochodne
– ryby i produkty pochodne
– seler i produkty pochodne
– soja i produkty pochodne
– orzeszki ziemne
– orzechy
– skorupiaki i produkty pochodne
– gorczyca i produkty pochodne
– nasiona sezamu i produkty pochodne
– łubin i produkty pochodne
– dwutlenek siarczyny i siarczany
– mięczaki i produkty pochodne

 

 

* Dziennik Ustaw
1) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50%
i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
2) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;