Jadłospis

Poniedziałek 21.10.2019 r.
Śniadanie: 
Kanapka z polędwicą wiejską i pomidorem
chleb razowy mieszany: mąka żytnia razowa typ 2000, mąka pszenna typ 750, woda, drożdże, sól, płatki pszenne, płatki żytnie, słonecznik, len
polędwica wiejska: mięso wieprzowe 98%, woda, E250, przyprawy
pomidor, 
masło 83%
herbata owocowa „czarna porzeczka”: woda, herbata (dzika róża 46%, hibiskus, aromat, czarna porzeczka 1,4%), cukier 5g
Obiad: Zupa ziemniaczana z pietruszką
woda, włoszczyzna paski mrożona (marchew, pietruszka korzeń, seler, por)
ziemniaki, kasza jęczmienna pęczak (produkt może zawierać seler, produkt zawiera gluten), śmietana 18% (śmietanka z mleka, żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej), majeranek, pietruszka, pieprz czarny, sól
Kluski z serem
makaron świderki (mąka makaronowa pszenna, jajka), twaróg półtłusty (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych) śmietana 18% (śmietanka z mleka, żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej),  masło 83%, sól
kompot
mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne), woda, cukier 5g
Podwieczorek: 
Herbatniki, jabłko
mąka pszenna razowa (79%), cukier, olej palmowy, syrop cukru inwertowanego, substancje spulchniające: węglany amonu i węglany sodu, serwatka w proszku (z mleka), sól, emulgator: lecytyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat
Wtorek 22.10.2019 r.
Śniadanie: Kanapka z serem żółtym, jajkiem i rzodkiewką
bułka grahamka: mąka pszenna graham typ 1850, mąka pszenna typ 500 (9%), cukier, sól, drożdże, olej rzepakowy
ser gouda: mleko, sól, stabilizator – chlorek wapnia, kultury bakterii
jajko kurze całe gotowane, rzodkiewka
herbata malinowa: woda, herbata malinowa: owoc maliny (60%), kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, aromat naturalny, cukier 5g
Obiad: Rizotto z kurczakiem i warzywami
ryż biały, mięso z piersi kurczaka, cebula, kukurydza konserwowa (kukurydza słodka, woda, sól), papryka, czosnek, olej rzepakowy, pieprz czarny, sól, oregano, curry
kompot: wiśnie mrożone, woda, cukier 5g

Podwieczorek: Serek homogenizowany waniliowy „Darek”, biszkopty, banan
serek twarogowy, śmietanka (z mleka), cukier
koncentrat z marchwi, z krokosza barwierskiego, naturalny aromat waniliowy
biszkopty: mąka pszenna, cukier, jaja, skrobia kukurydziana, substancje spulchniające (węglan sodu, węglany amonu), aromaty
Środa 23.10.2019 r.
Śniadanie: 
Kanapka z szynką i ogórkiem kiszonym
chleb razowy mieszany: mąka żytnia razowa typ 2000, mąka pszenna typ 750, woda, drożdże, sól, płatki pszenne, płatki żytnie, słonecznik, len
Szynka wieprzowa: mięso wieprzowe 98%, woda, E250, przyprawy, ogórek kiszony: ogórek, woda, sól, czosnek
masło 83%
herbata malinowa: woda, herbata malinowa (owoc maliny (60%), kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, aromat naturalny
Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami
woda, ziemniaki, wieprzowina, karkówka wieprzowa, papryka czerwona, marchewka, cebula, pietruszka korzeń, przyprawy: papryka, suszona, pieprz czarny, sól
Łazanki z kapustą
makaron łazanki Lubella (mąka makaronowa pszenna), kapusta kiszona, kapusta biała, cebula, olej rzepakowy, kminek suszony, pieprz czarny, sól
Kompot
mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne), woda, cukier 5g
Podwieczorek: Bułka z masłem i dżemem truskawkowym, jabłko
bułka grahamka: mąka pszenna graham typ 1850, mąka pszenna typ 500 (9%), cukier, sól, drożdże, olej rzepakowy
dżem truskawkowy niskosłodzony: truskawki 100g truskawek/100g produktu, cukry pochodzące z owoców, zagęszczony sok cytrynowy, substancja żelująca pektyny
masło 83%

Czwartek 24.10.2019 r.
Śniadanie: 
Kanapka z twarogiem, pomidorem i szczypiorkiem
bułka grahamka: mąka pszenna graham typ 1850, mąka pszenna typ 500 (9%), cukier, sól, drożdże, olej rzepakowy
ser twarogowy półtłusty: mleko, kultury bakterii mlekowych
jogurt naturalny: jogurt naturalny 2% tłuszczu (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis)
pomidor, masło 83%szczypiorek
herbata czarna z cytryną: czarna herbata, woda, cytryna, cukier 5g
Obiad: Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym z ziemniakami i surówką
wieprzowina, łopatka, jaja kurze, śmietana 18% (z mleka, śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), bułka tarta (mąka pszenna (78%), woda, drożdże, sól, mąka pszenna, typ 750, kasza manna (100% kasza manna z pszenicy), cebula, czosnek, koperek, papryka słodka suszona,  pieprz czarny,  liść laurowy, sól
ziemniaki: ziemniaki, woda, masło 83%, sól
surówka z kapusty kiszonej: kapusta biała, marchewka, sól, olej rzepakowy
kompot: wiśnie mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek: Jogurt naturalny, herbatniki
jogurt naturalny 2% tłuszczu (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis)
Herbatniki: mąka pszenna razowa (79%), cukier, olej palmowy, syrop cukru inwertowanego, substancje spulchniające: węglany amonu i węglany sodu, serwatka w proszku (z mleka), sól, emulgator: lecytyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat

Piątek 25.10.2019 r.
Śniadanie: 
Płatki jęczmienne z mlekiem i suszoną morelą
mleko spożywcze 2% tłuszczu,  płatki jęczmienne 100%, suszona morela
Szwedzki stół: chleb razowy mieszany
mąka żytnia razowa typ 2000, mąka pszenna typ 750, woda, drożdże, sól, płatki pszenne, płatki żytnie, słonecznik, len
ser gouda: mleko, sól, stabilizator- chlorek wapnia, kultury bakterii
jaja kurze, ogórek świeży, czerwona papryka, pomidor,
masło 83%
herbata owocowa „czarna porzeczka”: woda, herbata (dzika róża 46%, hibiskus, aromat, czarna porzeczka 1,4%), cukier 5g

ObiadZupa jarzynowa z kaszą jaglaną
woda, porcja rosołowa z kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kasza jaglana, pieprz czarny, sól
Kotlety rybne z miruny z ziemniakami i ogórek kiszony
ryba miruna, jaja kurze całe, mąka pszenna typ 750, bułka tarta (mąka pszenna, woda, drożdże, sól) olej rzepakowy, cebula, pieprz czarny, sól
ziemniaki: woda, ziemniaki, masło 83%, sól
ogórek kiszony: ogórek, woda, sól, czosnek
kompot: mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne), woda, cukier 5g
Podwieczorek: Chałka zdobna  z masłem
mąka pszenna, typ 500, woda, olej rzepakowy, cukier, jaja, drożdże, sól, aromat pomarańczowy
masło 83%, jabłko

 

 Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I Ż i Ż.

do zup podajemy pieczywo: chleb mieszany (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól)

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, cukier waniliowy, ketchup, płatki kukurydziane, pieprz ziołowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy
Dania i produkty w danym jadłospisie mogą zawierać substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (oznaczone zostały pogrubioną czcionką):
zboża zawierające gluten tj. pszenica, jęczmień, żyto, owies
– mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą
– jaja i produkty pochodne
– ryby i produkty pochodne
– seler i produkty pochodne
– soja i produkty pochodne
– orzeszki ziemne
– orzechy
– skorupiaki i produkty pochodne
– gorczyca i produkty pochodne
– nasiona sezamu i produkty pochodne
– łubin i produkty pochodne
– dwutlenek siarczyny i siarczany
– mięczaki i produkty pochodne

 

 

* Dziennik Ustaw
1) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50%
i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
2) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;