Jadłospis

Poniedziałek 09.12.2019 r.
Śniadanie: 
Kanapka z polędwicą i pomidorem
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
polędwica wiejska: mięso wieprzowe 98%, woda, E250, przyprawy
pomidor, masło 83%
herbata malinowa: woda, herbata malinowa (owoc maliny (60%), kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, aromat naturalny), cukier 5 g
Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami
woda, ogórek kiszony (ogórki, woda, koper, czosnek, sól), włoszczyzna krojona w paski, marchew, por, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna typ 750, liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, sól
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Makaron z serem
makaron świderki (mąka makaronowa pszenna, jajka), twaróg półtłusty (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych),  śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), masło 83%, cukier 5g
Kompot
mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne), woda, cukier 5g
Podwieczorek: Rogalik z nadzieniem, jabłko
mąka pszenna typ 500, woda, nadzienie serowe, olej rzepakowy, cukier, jaja, drożdże, sól, aromat pomarańczowy
Wtorek 10.12.2019 r.
Śniadanie: Kanapka z serem żółtym
bułka wrocławska: mąka pszenna typ 500, woda,  olej rzepakowy,  cukier, drożdże, sól
papryka, ser gouda: mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator; chlorek wapnia, kultury bakterii mlekowych (mleko), podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny
masło 83%
herbata owocowa „czarna porzeczka”: woda, herbata (dzika róża 46%, hibiskus, aromat, czarna porzeczka 1,4%), cukier 5g
Obiad: Gulasz z szynki z kaszą pęczak
wieprzowina, szynka bez kości, papryka czerwona, czosnek, marchew, cebula, liść laurowy, papryka suszona, pieprz czarny, ziele angielskie, (produkty mogą zawierać alergeny: gorczycy, selera, soi, dwutlenku siarki, produktów wytworzonych z mleka i zbóż), sól, kasza pęczak
Kompot
truskawki mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek: MUFFINKI kakaowe, banan
mąka pszenna 750, jaja, cukier, mleko 2%, olej rzepakowy, kakao Deco Morreno (składniki: kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, zawartość tłuszczu kakaowego 10-12%), proszek do pieczenia
Środa 11.12.2019 r.
Śniadanie: 
Kanapka z szynką wędzoną
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
szynka wędzona: mięso wieprzowe 98%, woda, E250 substancja konserwująca, przyprawy
masło 83%
ogórek kiszony: woda, ogórek, koper, czosnek, sól
herbata owocowa „owoce leśne”: woda, herbata: dzika róża 45%, malina 0,2%,  hibiskus, jeżyna 0,2%, jagoda 0,2%, aromat maltodekstryna, cukier 5g
Obiad: Barszcz biały z jajkiem, kiełbasą i ziemniakami
woda, zakwas chlebowy (mąka żytnia, woda), ziemniaki, kiełbasa wiejska (mięso wieprzowe klasa I 55%, mięso wieprzowe klasa II 45%, sól, czosnek, przyprawy, E250 substancja konserwująca, barwnik, karmel), mąka pszenna typ 750, jaja kurze, marchew, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), czosnek, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek suszony, pieprz, sól
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Racuchy drożdżowe z cukrem pudrem
mleko spożywcze 2% tłuszczu, mąka pszenna, typ 750, jaja kurze całe, drożdże (drożdże Saccharomyces cerevisiae), olej rzepakowy tłoczony na zimno, cukier puder, cynamon (informacja dla alergików: produkt może zawierać nasiona sezamu, mleko, zboża zawierające gluten, jaja, soję, gorczycę, seler, orzechy)
Kompot
mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne), woda, cukier 5g
Podwieczorek: Serek „Darek”, mandarynki, pałeczki kukurydziane
serek twarogowy, śmietanka, cukier, koncentrat z marchwi; z krokosza barwierskiego, naturalny aromat waniliowy
pałeczki kukurydziane: kasza kukurydziana
Czwartek 12.12.2019 r.
Śniadanie: 
Bułka z pastą twarogową
bułka wrocławska: mąka pszenna typ 500, woda,  olej rzepakowy,  cukier, drożdże, sól
twaróg półtłusty: mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej
jogurt naturalny: jogurt naturalny 2% tłuszczu (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis)
pomidor, masło 83%
herbata malinowa: woda, herbata malinowa (owoc maliny (60%), kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, aromat naturalny), cukier 5g
Obiad: Pulpety drobiowe w sosie śmietanowo-koperkowym z ziemniakami i surówką z marchwi i jabłka
mięso z piersi kurczaka bez skóry, jaja kurze, bułka wiejska (mąka pszenna 750 (63%), woda, drożdże, sól), olej rzepakowy, bułka tarta (mąka pszenna (78%), woda, drożdże, sól), pieprz czarny, sól, mąka pszenna typ 750, śmietana 18% (z mleka, śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych, koperek)
ziemniaki: ziemniaki, woda, sól
surówka z marchwi i jabłka: marchew, jabłko, sok z cytryny
kompot: wiśnie mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek: Gruszka, bułka z szynką i masłem
bułka wrocławska: mąka pszenna typ 500, woda,  olej rzepakowy,  cukier, drożdże, sól
szynka wędzona: mięso wieprzowe 98%, woda, E250 substancja konserwująca, przyprawy
masło 83%
Piątek 13.12.2019 r.
Śniadanie: 
Płatki jęczmienne z mlekiem i żurawiną
płatki jęczmienne (produkt zawiera gluten), mleko spożywcze 2% tłuszczu, żurawina (żurawina suszona 60%, cukier 39%, olej słonecznikowy 1%)
Szwedzki stół
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
ser gouda: mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator; chlorek wapnia, kultury bakterii mlekowych (mleko), podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny
czerwona papryka, jajka gotowane, rzodkiewka,
masło 83%
herbata malinowa: woda, herbata malinowa (owoc maliny (60%), kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, aromat naturalny, cukier 5g)
Obiad: Zupa jarzynowa z ryżem
woda, marchew, seler korzeniowy, por, cebula, ziemniaki, włoszczyzna krojona w paski, mrożona (marchew, seler korzeniowy, por, pietruszka korzeń), śmietana 18% (z mleka, śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowych), ryż biały, pieprz czarny, sól
Kotlety  z mintaja z ziemniakami i surówką z kapusty białej i marchewki
ryba mintaj, jaja kurze całe, bułka tarta (mąka pszenna, woda, drożdże, sól),  olej rzepakowy, cebula, pieprz czarny, koper, sól
ziemniaki: ziemniaki, woda
surówką z kapusty białej i marchewki: kapusta biała, marchewka, olej rzepakowy
Kompot
mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne), woda, cukier 5g
Podwieczorek: Wafle ryżowe, mandarynka, jabłko
ryż brązowy

 

 Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I Ż i Ż.

do zup podajemy pieczywo: chleb mieszany (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól)

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, cukier waniliowy, ketchup, płatki kukurydziane, pieprz ziołowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy
Dania i produkty w danym jadłospisie mogą zawierać substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (oznaczone zostały pogrubioną czcionką):
zboża zawierające gluten tj. pszenica, jęczmień, żyto, owies
– mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą
– jaja i produkty pochodne
– ryby i produkty pochodne
– seler i produkty pochodne
– soja i produkty pochodne
– orzeszki ziemne
– orzechy
– skorupiaki i produkty pochodne
– gorczyca i produkty pochodne
– nasiona sezamu i produkty pochodne
– łubin i produkty pochodne
– dwutlenek siarczyny i siarczany
– mięczaki i produkty pochodne

 

 

* Dziennik Ustaw
1) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50%
i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
2) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;