Jadłospis

Poniedziałek 22.06.2020 r.
Obiad: (pierwsze danie)
Zupa pomidorowa z makaronem
woda, włoszczyzna krojona w paski (marchew, por, seler korzeniowy, pietruszka korzeń), cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy (zawartość ekstraktu 30%),
śmietana 18% tłuszczu
(śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), natka pietruszki, mąka pszenna typ 750, pieprz czarny, sól, makaron świderki (semolina z pszenicy durum (może zawierać ślady soi)
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
(drugie danie) Kaszotto warzywne
kasza jęczmienna pęczak (zawiera gluten), marchew, pietruszka, seler korzeniowy, pieczarki, cebula, czosnek, olej rzepakowy, papryka ostra, papryka słodka (może zawierać gluten), kurkuma (może zawierać gluten), natka pietruszki, pieprz, sól
kompot: truskawki mrożone, woda, cukier 5g

Wtorek 23.06.2020 r.
Obiad: (drugie danie)
Schab w sosie z porem i marchewką, ziemniakami i surówką z buraka, jabłka i marchewki
wieprzowina, schab, marchew, por,  mąka pszenna typ 750, olej rzepakowy, śmietana 18% (z mleka, śmietanka pasteryzowana, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, kultury bakterii mlekowych), masło 83%, czosnek, papryka, suszona, pieprz czarny, sól
ziemniaki: woda, ziemniaki, sól
surówka z buraka: burak ćwikłowy, jabłko, marchew, natka pietruszki, olej rzepakowy, sól, pieprz
kompot: wiśnie mrożone, woda, cukier 5g

Środa 10.06.2020 r.
Obiad: (pierwsze danie) Kapuśniak z ziemniakami
woda, kapusta kiszona (kapusta 70%, woda 22,5-23,5%, marchew 5%, środek konserwujący: sorbinian potasu), ziemniaki, włoszczyzna krojona w paski, mrożona (marchew, seler korzeniowy, por, pietruszka korzeń), liść laurowy, majeranek, ziele angielskie (produkty mogą zawierać alergeny: gorczycy, selera, soi, dwutlenku siarki, produktów wytworzonych z mleka i zbóż), sól
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
(drugie danie) Racuchy drożdżowe z cukrem pudrem
mleko spożywcze 2% tłuszczu, mąka pszenna typ 750, jaja kurze, drożdże (drożdże Sacchromyces cerevisiae) olej rzepakowy, cukier puder
kompot: truskawki mrożone, woda, cukier 5g
Czwartek 12.06.2020 r.
Obiad: (drugie danie) Zupa krem brokułowa z grzankami
brokuły, ziemniaki, grzanki (mąka pszenna (49,7%), woda, siemię lniane (9,9%), sól, płatki ziemniaczane, drożdże), marchew, pietruszka korzeń, cebula, czosnek, jogurt naturalny  2% tłuszczu (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis), pieprz czarny, sól
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Piątek 19.06.2020 r.
Obiad: (pierwsze danie) Zupa ziemniaczana
woda, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, por, cebula, czosnek, jogurt naturalny (mleko, białka mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis), mąka pszenna typ 750, liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie (produkty mogą zawierać gluten), sól, natka pietruszki
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
(drugie danie) Kotlety z mintaja, ziemniaki i surówka z kapusty białej
ryba mintaj, jaja kurze całe, bułka tarta (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), mleko spożywcze 2% tłuszczu, olej rzepakowy, cebula, sól, cebula, czosnek, sól,pieprz, koper, ziemniaki
surówka z  kapusty i marchewki i ogórka: kapusta biała, marchewka,ogórek, koper, miód, sok z cytryny, olej rzepakowy, pieprz czarny, sól
kompot: truskawki mrożone, woda, cukier 5g

 

 Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I Ż i Ż.

do zup podajemy pieczywo: chleb mieszany (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól)

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, cukier waniliowy, ketchup, płatki kukurydziane, pieprz ziołowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy
Dania i produkty w danym jadłospisie mogą zawierać substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (oznaczone zostały pogrubioną czcionką):
zboża zawierające gluten tj. pszenica, jęczmień, żyto, owies
– mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą
– jaja i produkty pochodne
– ryby i produkty pochodne
– seler i produkty pochodne
– soja i produkty pochodne
– orzeszki ziemne
– orzechy
– skorupiaki i produkty pochodne
– gorczyca i produkty pochodne
– nasiona sezamu i produkty pochodne
– łubin i produkty pochodne
– dwutlenek siarczyny i siarczany
– mięczaki i produkty pochodne

 

 

* Dziennik Ustaw
1) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50%
i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
2) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;