Jadłospis

Poniedziałek 22.03.2021 r.
Śniadanie: Kanapki z szynką i sałatą i pomidorem
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
szynka wędzona: mięso wieprzowe 98%, woda, E250 substancja konserwująca, przyprawy
sałata, pomidor
masło 83%
herbata owocowa „owoce leśne”: woda, herbata  dzika róża (45%), malina (0,2%), hibiskus, jeżyna (0,2%), jagoda (0,2%), aromat maltodekstryna
Obiad: Zupa kalafiorowa z makaronem
woda, kalafior, marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek, śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna typ 750, pieprz czarny, sól, natka pietruszki, kurkuma (może zawierać gluten), makaron świderki (mąka  makaronowa pszenna)
Racuchy drożdżowe z cukrem pudrem
mleko spożywcze 2% tłuszczu, mąka pszenna typ 750, jaja kurze, drożdże (drożdże Sacchromyces cerevisiae) olej rzepakowy, cukier puder
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Kompot
mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne), woda, cukier 5g
Podwieczorek: Koktajl bananowo-gruszkowy, jabłko, wafle ryżowe
banan, gruszka, jogurt naturalny (mleko, białka mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis), płatki owsiane (mogą zawierać gluten)
wafle ryżowe: ryż brązowy

Wtorek 23.03.2021 r.
Śniadanie: Kanapka z serem żółtym i ogórkiem kiszonym
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
ser żółty: kultury bakterii mlekowych (mleko), podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny
masło 83%
ogórek kiszony: (ogórki, woda, koper, czosnek, sól)
herbata malinowa: woda, herbata malinowa (owoc maliny (60%), kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, aromat naturalny)
Obiad: Noga z kurczaka z ryżem i buraka, marchewki i jabłka
udo z kurczaka, olej rzepakowy, czosnek, papryka słodka (może zawierać gluten), pieprz czarny, sól, ryż biały  (może zawierać gluten)
surówka z buraka, marchewki i jabłka: burak ćwikłowy, marchew, jabłko, sól, pieprz, olej rzepakowy
Kompot
wiśnie mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek: Chałka zdobna z masłem, gruszka
mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy, cukier, jaja, drożdże, sól, aromat pomarańczowy
masło 83%

Środa 24.03.2021 r.
Śniadanie:
Parówki z ketchupem, chlebem i papryką, banan
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
parówki: (mięso wieprzowe 90%, woda, skrobia, sól dekstroza, ekstrakt z drożdży, aromat sproszkowany, sok z cytryny, błonnik cytrusowy, białko wieprzowe kolagenowe, stabilizator cytrynian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, produkt może zawierać: gorczycę, mleko (z laktozą), soję, seler,  jaja i orzechy),
ketchup Kotliński: pomidory (210 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, aromat naturalny (zawiera seler), substancja konserwująca – benzoesan sodu. Produkt może zawierać gluten i gorczycę.
herbata owocowa „żurawina”: dzika róża (44%), hibiskus, aromat, żurawina (0,5%), maltodekstryna
Obiad: Zupa pomidorowa z zacierką
woda, włoszczyzna krojona w paski (marchew, por, seler korzeniowy, pietruszka korzeń), porcja rosołowa, cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy (zawartość ekstraktu 30%), śmietana 18% tłuszcz: śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), natka pietruszki, mąka pszenna typ 750, pieprz czarny, sól, zacierka (mąka pszenna, jaja, sól)
Pierogi ODMisia
wafle (mąka pszenna (94%), rafinowany olej rzepakowy (4%), skrobia pszenna (1,5%), emulgator (lecytyna z soi) (0,5%), substancje spulchniające: węglany sodu, węglany amonu, sól,  twaróg półtłusty: mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowej, sól, pieprz czarny, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, masło 83%
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Kompot
czarna porzeczka, mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek: Rogalik z nadzieniem, jabłko
mąka pszenna typ 500, woda, nadzienie wiśniowe, olej rzepakowy, cukier, jaja, drożdże, sól
Czwartek 25.03.2021 r.
Śniadanie:
Kanapka z masłem i miodem
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
masło 83%, miód
herbata czarna z cytryną: woda, czarna herbata (herbata czarna 98%, aromat), woda, cytryna
Obiad: Kotlety mielone z ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka
kotlety mielone: mięso  mielone wieprzowe, jajo kurze, bułka tarta (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), cebula, czosnek sól, pieprz
ziemniaki: ziemniaki, woda, sól
surówka z marchewki i jabłka: marchew, jabłko, sok z cytryny, cukier
Kompot
mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne), woda, cukier 5g
Podwieczorek:
Deser Jogurtowy truskawkowy, pałeczki kukurydziane, marchew
mleko pasteryzowane, serwatka odtworzona, cukier, truskawki 2%, skrobia modyfikowana kukurydziana, żelatyna wieprzowa, barwnik: betanina, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbruecki subsp. Bulgaricus
pałeczki kukurydziane: kaszka kukurydziana

Piątek 26.03.2021 r.
Śniadanie:
Kanapka z pastą z makreli i twarogu i ogórkiem
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
pasta z makreli i twarogu: makrela wędzona (makrela, sól), twaróg półtłusty (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), koperek świeży, pieprz czarny suszony (produkt może zawierać alergeny: gorczycy, selera, soi, dwutlenku siarki, produktów wytworzonych z mleka i zbóż), sól
masło 83%, ogórek
herbata owocowa „owoce leśne”: woda, herbata  dzika róża (45%), malina (0,2%), hibiskus, jeżyna (0,2%), jagoda (0,2%), aromat maltodekstryna
Obiad: Zupa koperkowa z ziemniakami
woda, wywar warzywny (marchew, pietruszka, korzeń, seler korzeniowy), ziemniaki, koperek, śmietana 18% (z mleka, śmietanka pasteryzowana, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, kultury bakterii mlekowych), przyprawy: liść laurowy, suszony, pieprz czarny, suszony, ziele angielskie, sól
Miruna w panierce z otrąb z ziemniakami i surówka z kapusty białej i marchewki
filet z miruny: ryba – miruna, olej rzepakowy,  jaja kurze całe, otręby pszenne, bułka tarta (mąka pszenna, woda, drożdże, sól) olej rzepakowy, pieprz czarny, sól
ziemniaki: ziemniaki, woda
surówka z kapusty białej i marchewki: kapusta biała, marchew, olej rzepakowy, sól, pieprz, sok z cytryny
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Kompot
malina mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek: Bułka drożdżowa „Stokrotka”, gruszka
mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy, cukier, jaja, drożdże, marmolada wieloowocowa, sól, aromat pomarańczowy

 

 Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I Ż i Ż.

do zup podajemy pieczywo: chleb mieszany (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól)

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, cukier waniliowy, ketchup, płatki kukurydziane, pieprz ziołowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy
Dania i produkty w danym jadłospisie mogą zawierać substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (oznaczone zostały pogrubioną czcionką):
zboża zawierające gluten tj. pszenica, jęczmień, żyto, owies
– mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą
– jaja i produkty pochodne
– ryby i produkty pochodne
– seler i produkty pochodne
– soja i produkty pochodne
– orzeszki ziemne
– orzechy
– skorupiaki i produkty pochodne
– gorczyca i produkty pochodne
– nasiona sezamu i produkty pochodne
– łubin i produkty pochodne
– dwutlenek siarczyny i siarczany
– mięczaki i produkty pochodne

 

 

* Dziennik Ustaw
1) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50%
i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
2) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;