Jadłospis

Poniedziałek 03.04.2023 r.
Śniadanie: Bułeczka wrocławska z szynką, szpinakiem i pomidorem świeżym
bułka wrocławska: mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól
masło 83%: śmietana, barwniki: karoteny, szynka wędzona: mięso wieprzowe 98%, woda, E250 substancja konserwująca, przyprawy, szpinak świeży, pomidor świeży
herbata owocowa „żurawina”: dzika róża (44%), hibiskus, aromat, żurawina (0,5%), maltodekstryna
Obiad: Spaghetti bolognese z marchewką
makaron spaghetti (semolina z pszenicy durum, woda, może zawierać soję), wieprzowina łopatka, marchew, koncentrat pomidorowy 30%, cebula, mąka pszenna typ 750, czosnek, olej rzepakowy, przyprawy: bazylia suszona, oregano (mogą zawierać gluten), papryka słodka (może zawierać gluten), papryka ostra (może zawierać  gluten, pieprz czarny, sól)
Kompot wiśniowy
wiśnie mrożone, woda, cukier 5g/ na porcję
Podwieczorek: Jogurt naturalny z gruszką i płatkami kukurydzianymi, jabłko
jogurt naturalny 2% tłuszczu (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis), gruszka, płatki kukurydziane (mąka kukurydziana, ekstrakt słodowy jęczmienny, cukier, sól, barwniki: karoteny, karmel, produkt może zawieraćmleko)
Wtorek 04.04.2023 r.
Śniadanie: Bułeczka wrocławska z masełkiem, pastą z makreli i rzodkiewką świeżą
bułka wrocławska: mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól, pasta z makreli i twarogu: makrela wędzona (makrela, sól), twaróg półtłusty (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), koperek świeży, pieprz czarny suszony, sól, masło 83%: śmietana, barwniki: karoteny, rzodkiewka świeża
herbata malinowa: woda, herbata malinowa (owoc maliny (60%), kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, aromat naturalny)
Obiad: Nuggetsy z kurczaka z ryżem i surówką z marchewki i jabłka
pierś z kurczaka, bułka tarta (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), jaja kurze, sól, pieprz, papryka słodka (może zawierać gluten), ryż  biały: woda, ryż biały (może zawierać gluten), sól, surówka z marchewki i jabłka: marchew, jabłko, sok z cytryny, cukier
Kompot truskawkowy
truskawki mrożone, woda, cukier 5g/ na porcję
Podwieczorek: Shake wiśniowo-jabłkowy na bazie mleka, pałeczki kukurydziane, banan
mleko 2%, wiśnie mrożone, jabłko, pałeczki kukurydziane: kaszka kukurydziane
Środa 05.04.2023 r.
Śniadanie: Parówki wieprzowe z chlebkiem słonecznikowym, ketchupem i świeżym ogórkiem
parówki: (mięso wieprzowe 90%, woda, skrobia, sól dekstroza, ekstrakt z drożdży, aromat sproszkowany, sok z cytryny, błonnik cytrusowy, białko wieprzowe kolagenowe, stabilizator cytrynian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, produkt może zawierać: gorczycę, mleko (z laktozą), soję, seler,  jaja i orzechy), chlebek wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, masło 83%: śmietana, barwniki: karoteny, ketchup Kotliński: pomidory (210 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, aromat naturalny (zawiera seler), substancja konserwująca – benzoesan sodu, produkt może zawierać gluten i gorczycę, ogórek świeży, rumianek z miodem: rumianek, miód naturalny
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem
woda, włoszczyzna (marchew, pietruszka korzeń, seler korzeniowy, por), cebula, ryż biały (może zawierać gluten), koncentrat pomidorowy (zawartość ekstraktu 30%), śmietana 18% tłuszczu: (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), natka pietruszki, mąka pszenna typ 750, czosnek, pieprz czarny, sól
Marchewkowe kluski śląskie
ziemniaki, marchew, jajo kurze, skrobia ziemniaczana, mąka pszenna typ 750, masło 83% (śmietana, barwniki: karoteny), sól, kurkuma (może zawierać gluten), chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Kompot wieloowocowy
mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne), jabłka, woda, cukier 5g/porcję
Podwieczorek: Kefir z bananem i cynamonem, wafle ryżowe
kefir (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych), banan, płatki owsiane 100% (zawiera gluten), cynamon (może zawierać gluten), wafle ryżowe: ryż brązowy, kiwi
Czwartek 30.03.2023 r.
Śniadanie: Chlebek wiejski z masełkiem, serem żółtym i papryką
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
masło 82%, ser żółty: kultury bakterii mlekowych (mleko), podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, papryka
herbata czarna z cytryną: woda, czarna herbata (herbata czarna), woda, cytryna
Obiad: Udko z kaszą bulgur i marchewką z groszkiem
udo z kurczaka, olej rzepakowy, czosnek, papryka słodka (może zawierać gluten), pieprz czarny, sól, kasza bulgur (zawiera gluten), marchewka z groszkiem: marchewka z groszkiem, masło 83% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), mąka pszenna typ 750
Kompot truskawkowy
truskawki mrożone, woda, cukier 5g/ na porcję
Podwieczorek: Wafle ryżowe przekładane dżemem, jabłko
wafle ryżowe: ryż brązowy, dżem porzeczkowy niskosłodzony: (porzeczki 100g porzeczki/100g produktu, cukry pochodzące z owoców, zagęszczony sok cytrynowy, substancja żelująca pektyny)
Piątek 31.03.2023 r.
Śniadanie: Bułeczka wrocławska z masełkiem, pasta z tuńczyka i ogórkiem
bułka wrocławska: mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól
masło 82%, pasta twarogowa z tuńczykiem: jogurt naturalny (mleko, białka mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis), twaróg półtłusty: (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowej), sól, pieprz czarny, tuńczyk (ryba tuńczyk), ogórek, herbata owocowa „owoce leśne”: woda, herbata dzika róża (45%), malina (0,2%), hibiskus, jeżyna (0,2%), jagoda (0,2%), aromat
Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniaczkami
woda, ogórek kiszony (ogórki, woda, koper, czosnek, sól), ziemniaki, wywar warzywny (marchew, por, seler korzeniowy, pietruszka korzeń), śmietana 18% tłuszczu (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna typ 750, liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, sól, koperek
Kotlety z kalafiora z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty
kalafior, ryż biały (może zawierać gluten), jaja kurze całe, bułka tarta (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), olej rzepakowy, cebula, pieprz czarny, sól
surówka z czerwonej kapusty: czerwona kapusta, marchew, olej rzepakowy, sok z cytryny, sól, pieprz, chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Kompot malinowy
grys malinowy, woda, cukier 5g/ na porcję
Podwieczorek: Kanapka z masełkiem, jajkiem i sałatą, gruszka
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, masło 82%, jaja kurze, sałata

 

 

 Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I Ż i Ż.

do zup podajemy pieczywo: chleb mieszany (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól)

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, cukier waniliowy, ketchup, płatki kukurydziane, pieprz ziołowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy
Dania i produkty w danym jadłospisie mogą zawierać substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (oznaczone zostały pogrubioną czcionką):
zboża zawierające gluten tj. pszenica, jęczmień, żyto, owies
– mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą
– jaja i produkty pochodne
– ryby i produkty pochodne
– seler i produkty pochodne
– soja i produkty pochodne
– orzeszki ziemne
– orzechy
– skorupiaki i produkty pochodne
– gorczyca i produkty pochodne
– nasiona sezamu i produkty pochodne
– łubin i produkty pochodne
– dwutlenek siarczyny i siarczany
– mięczaki i produkty pochodne

 

 

* Dziennik Ustaw
1) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50%
i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
2) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;