Jadłospis

Poniedziałek 11.01.2021 r.
Śniadanie: Kanapka z polędwica i ogórkiem
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
polędwica wiejska: mięso wieprzowe 98%, woda, E250, przyprawy
ogórek, masło 83%
herbata owocowa „czarna porzeczka”: woda, herbata (dzika róża 46%, hibiskus, aromat, czarna porzeczka 1,4%)
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem
woda, włoszczyzna krojona w paski (marchew, por, seler korzeniowy, pietruszka korzeń), cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy (zawartość ekstraktu 30%),
śmietana 18% tłuszczu (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), natka pietruszki, mąka pszenna typ 750, pieprz czarny, sól, ryż biały (może zawierać gluten)
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
makaron świderki (mąka makaronowa pszenna), pierś z kurczaka, szpinak, cebula, czosnek, olej rzepakowy, śmietana 18% (z mleka, śmietanka pasteryzowana, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, kultury bakterii mlekowych), bazylia, oregano, pieprz czarny, (produkty  mogą zawierać gluten), sól
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Kompot
wiśnie mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek: Jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi, gruszka
jogurt naturalny 2% tłuszczu (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis), płatki kukurydziane (mąka kukurydziana, ekstrakt słodowy jęczmienny, cukier, sól, barwniki: karoteny, karmel, produkt może zawierać mleko)
Wtorek 12.01.2021 r.
Śniadanie: Kanapka z dżemem
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
masło 83%
dżem truskawkowy niskosłodzony: (truskawki 100g truskawek/100g produktu, cukry pochodzące z owoców, zagęszczony sok cytrynowy, substancja żelująca pektyny)
herbata czarna z cytryną: woda, czarna herbata (herbata czarna 98%, aromat), woda, cytryna
Obiad: Schab w sosie własnym z ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka
mięso wieprzowe,  olej rzepakowy, sól, papryka słodka (może zawierać gluten), pieprz, mąka pszenna typ 750, śmietana 18% tłuszczu (z mleka, śmietanka pasteryzowana, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, kultury bakterii mlekowych), cebula, czosnek, marchew,  ziemniaki
surówka z marchewki i jabłka: marchew, jabłko, sok z cytryny
Kompot
truskawki mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek: Rogalik z nadzieniem, mandarynka
mąka pszenna typ 500, woda, nadzienie wiśniowe, olej rzepakowy, cukier, jaja, drożdże, sól
Środa 13.01.2021 r.
Śniadanie:
Kanapki z szynką i pomidorem
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
szynka wędzona: mięso wieprzowe 98%, woda, E250 substancja konserwująca, przyprawy
pomidor, masło 83%
herbata owocowa „żurawina”: dzika róża (44%), hibiskus, aromat, żurawina (0,5%), maltodekstryna
Obiad: Rosół z kury z makaronem, marchewką
woda, porcja rosołowa z kurczaka, kurczak cały tuszka, marchew, pietruszka korzeń, cebula, por, seler korzeniowy, przyprawy: liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, lubczyk, sól, makaron nitki cięte (mąka makaronowa pszenna, jaja, sól)
Kluski śląskie
ziemniaki, jajo kurze, skrobia ziemniaczana, mąka pszenna typ 750, masło 83%, mąka ziemniaczana, sól
Kompot
mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne), woda, cukier 5g
Podwieczorek: Wafle z miodem, marchewka
wafle ryżowe: ryż brązowy
miód
marchewka
Czwartek 14.01.2021 r.
Śniadanie:
Kanapka z przysmakiem Shreka i papryką
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
masło 83%
przysmak Shreka: groszek zielony, czosnek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, cebula, koperek, sól, pieprz
papryka
herbata malinowa: woda, herbata malinowa (owoc maliny (60%), kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, aromat naturalny)
Obiad: Potrawka z indyka z włoszczyzną i kaszą pęczak
indyk, kasza jęczmienna pęczak (może zawierać gluten), śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna typ 750, włoszczyzna krojona w paski (marchew, por, seler, pietruszka), olej rzepakowy, przyprawy: czosnek, cebula, liść laurowy, oregano suszone, papryka suszona, ziele angielskie, pieprz czarny suszony (produkty  mogą zawierać gluten), sól
Kompot
wiśnie mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek:
Deser jogurtowy truskawkowy, wafle tortowe, banan
mleko pasteryzowane, serwatka odtworzona, cukier, truskawki 2%, skrobia modyfikowana kukurydziana, żelatyna wieprzowa, barwnik: betanina, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbruecki subsp. Bulgaricus]
wafle tortowe: mąka pszenna, olej rzepakowy, wodorowęglan amonu środek spulchniający (E-503ii)
Piątek 15.01.2021 r.
Śniadanie:
Kanapka z pastą z makreli i twarogu
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
pasta z makreli i twarogu: makrela wędzona (makrela, sól), twaróg półtłusty (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), koperek świeży, pieprz czarny suszony (produkt może zawierać alergeny: gorczycy, selera, soi, dwutlenku siarki, produktów wytworzonych z mleka i zbóż), sól
ogórek, masło 83%
herbata owocowa „owoce leśne”:
woda, herbata  dzika róża (45%), malina (0,2%), hibiskus, jeżyna (0,2%), jagoda (0,2%), aromat maltodekstryna
Obiad:
Krem warzywny z grzankami
woda, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, cebula, por, grzanki (mąka żytnia razowa typ 2000, mąka pszenna typ 750, woda, drożdże, sól, płatki pszenne, płatki żytnie, słonecznik, len), śmietana 18% tłuszczu: (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna typ 750, masło 83%, czosnek, pieprz czarny, sól, kurkuma (może zawierać alergeny: gorczycy, selera, soi, dwutlenku siarki, produktów wytworzonych z mleka i zbóż)
Miruna na parze z ziemniakami i ogórkiem kiszonym
miruna-ryba, olej rzepakowy, pieprz czarny, sól
ziemniaki: ziemniaki, woda
ogórek kiszony: ogórki, woda, koper, czosnek, sól
Kompot
truskawki mrożone, woda, cukier 5g
Podwieczorek:
Mus owocowy, pałeczki kukurydziane, jabłko
owoce, otręby pszenne (zawierają gluten), nasiona słonecznika (produkt może zawierać orzeszki ziemne, inne orzechy oraz sezam)
pałeczki kukurydziane: kaszka kukurydziana

 

 Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I Ż i Ż.

do zup podajemy pieczywo: chleb mieszany (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól)

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, cukier waniliowy, ketchup, płatki kukurydziane, pieprz ziołowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy
Dania i produkty w danym jadłospisie mogą zawierać substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (oznaczone zostały pogrubioną czcionką):
zboża zawierające gluten tj. pszenica, jęczmień, żyto, owies
– mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą
– jaja i produkty pochodne
– ryby i produkty pochodne
– seler i produkty pochodne
– soja i produkty pochodne
– orzeszki ziemne
– orzechy
– skorupiaki i produkty pochodne
– gorczyca i produkty pochodne
– nasiona sezamu i produkty pochodne
– łubin i produkty pochodne
– dwutlenek siarczyny i siarczany
– mięczaki i produkty pochodne

 

 

* Dziennik Ustaw
1) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50%
i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
2) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;