Jadłospis

Poniedziałek 28.11.2022 r.
Śniadanie: Kromeczka z polędwicą, rzodkiewką i szczypiorkiem
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól
polędwica wiejska: mięso wieprzowe 98%, woda, E250, przyprawy
masło 83%: śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej
rzodkiewka, szczypiorek
herbata czarna z cytryną: woda, herbata czarna, cytryna
Obiad: Zupa bukiet warzyw z grysikiem
woda, kalafior, pasternak, groszek, kalafior, marchew, por, pietruszka korzeń, seler korzeniowy, cebula, czosnek, kasza manna, śmietana 18% tłuszczu (z mleka, śmietanka pasteryzowana, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna typ 750, przyprawy: natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie (może zawierać gluten), sól, pieprz
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól
Łazanki z białą i kiszoną kapustą
makaron łazanki: mąka makaronowa pszenna, produkt może zawierać soje, młoda kapusta, kiszona kapusta, papryka czerwona, cebula, czosnek, przyprawy: kminek, papryka słodka, (może zawierać gluten), sól, pieprz czarny
Kompot owocowy
mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne), woda, cukier 5g/porcję
Podwieczorek: Deser czekoladowy z bananem posypany płatkami kukurydzianymi, mandarynka
jogurt naturalny 2 % tłuszczu (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis), kakao Deco Morreno (kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, zawartość tłuszczu kakaowego 10-12%) (produkt może zawierać soję, mleko i gluten), banan, płatki kukurydziane
Wtorek 29.11.2022 r.
Śniadanie: Bułeczka z masełkiem i dżemem porzeczkowym
bułka wrocławska: mąka pszenna typ 750, mąka pszenna typ 500 (9%), cukier, sól, drożdże, olej rzepakowy, masło 83%: śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej
dżem porzeczkowy: czarne porzeczki (35%), woda, cukier, substancja żelująca – pektyny, substancja zagęszczająca – guma guar, regulatory kwasowości – kwas cytrynowy sporządzono z 35 g owoców na 100 g produktu
herbata z truskawkowa: woda, suszony owoc truskawki, suszona aronia
Obiad: Pierś z kurczaka pieczona z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty
pierś z kurczaka, olej rzepakowy, czosnek, przyprawy: papryka słodka, curry, (może zawierać gluten), sól, pieprz
ziemniaki, surówka: czerwona kapusta, marchew, natka pietruszki, cytryna, olej rzepakowy, sól, pieprz
Kompot mieszanka owocowa
woda, jabłko, truskawka, porzeczka, agrest, śliwka, 5 g cukru/porcję
Podwieczorek: Rogalik z nadzieniem serowym, banan
mąka pszenna typ 500, woda, ser (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych), olej rzepakowy, cukier, jaja, drożdże, sól
Środa 30.11.2022 r.
Śniadanie: Kanapeczki z gotowanym filetem z indyka z ogórkiem i sałatą
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól
filet gotowany z indyka: filet z piersi indyka 95%, sól, skrobia ziemniaczana, cukier, glukoza, maltodekstryna, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, ekstrakt przypraw, aromaty, substancja konserwująca: azotyn sodu, może zawierać jaja, soje, mleko, seler, gorczycę, masło 83%: śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej, ogórek, sałata
herbata czarna z cytryną: woda, herbata czarna, cytryna
Obiad: Zupa ziemniaczano-koperkowa
woda, ziemniaki, marchew, seler korzeniowy, por, pietruszka korzeń, śmietana 18% tłuszczu (z mleka, śmietanka pasteryzowana, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna typ 750, koperek, natka pietruszki, przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie majeranek, kurkuma (może zawierać gluten), sól, pieprz
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól
Kolorowe risotto z kiełbaską
kiełbasa wiejska (mięso wieprzowe klasa I 55%, mięso wieprzowe klasa II 45%, sól, czosnek, przyprawy, E250 substancja konserwująca, barwnik karmel), ryż biały, papryka czerwona, papryka żółtka, cukinia, kukurydza konserwowa, natka pietruszki, marchew, koncentrat pomidorowy (28-30% pomidor, produkt pasteryzowany), przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, curry (może zawierać gluten), sól, pieprz
Kompot truskawkowy
truskawki mrożone, woda, cukier 5g/porcję
Podwieczorek: Smoothie owocowe z pałeczkami kukurydzianymi, jabłko
gruszka, banan, płatki kukurydziane (mąka kukurydziana, ekstrakt słodowy jęczmienny, cukier, sól, barwniki: karoteny, karmel, produkt może zawierać mleko)
pałeczki kukurydziane:
kaszka kukurydziana
Czwartek 01.12.2022 r.
Śniadanie: Bułeczka z twarożkiem z pomidorkiem i szczypiorkiem
bułka wrocławska: mąka pszenna typ750, mąka pszenna typ 500 (9%), cukier, sól, drożdże, olej rzepakowy, masło 83%: śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej
twaróg biały półtłusty: mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej, jogurt naturalny 2% tłuszczu: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis
pomidor, szczypiorek
herbata owocowa „owoce leśne”: woda, herbata dzika róża (45%), malina (0,2%), hibiskus, jeżyna (0,2%), jagoda (0,2%), aromat
Obiad: Pieczeń mielona z ziemniaczkami i surówką coleslaw
łopatka wieprzowa, jaja kurze całe, bułka tarta (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), cebula, czosnek, olej rzepakowy, przyprawy: tymianek, bazylia,  (może zawierać gluten) pieprz, sól
ziemniaki, surówka coleslaw:
marchew, kapusta biała, jabłko, jogurt naturalny, sól, pieprz
Kompot mieszanka owocowa
woda, jabłko, truskawka, porzeczka, agrest, śliwka, 5 g cukru/porcję
Podwieczorek: Bułka wrocławska z masłem i miodem, gruszka
bułka wrocławska: mąka pszenna typ750, mąka pszenna typ 500 (9%), cukier, sól, drożdże, olej rzepakowy, masło 83%: śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej
miód naturalny
Piątek 02.12.2022 r.
Śniadanie: Kanapeczka z serkiem żółtym i czerwoną papryką
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, masło 83%: śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej, ser żółty gouda: kultury bakterii mlekowych (mleko), podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, czerwona papryka
herbata malinowa: woda, herbata malinowa (owoc maliny (60%), kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, aromat naturalny)
Obiad: Żurek z jajkiem i ziemniaczkami
woda, zakwas żytni (woda, mąka żytnia, otręby pszenne, płatki owsiane, czosnek), jaja kurze całe, marchew, por, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, śmietana 18% tłuszczu (z mleka, śmietanka pasteryzowana, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna typ 750, przyprawy: majeranek, kminek, liść laurowy, ziele angielskie (może zawierać gluten), sól, pieprz
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól
Rybka w panierce z kaszą bulgur i surówką z kapusty pekińskiej
ryba – mintaj, jaja kurze całe, olej rzepakowy, bułka tarta (mąka pszenna (78%), woda, drożdże, sól), pieprz czarny, sól, mąka pszenna typ 750, przyprawy: sól, pieprz
kasza bulgur, surówka: kapusta pekińska, kukurydza, ogórek, rzodkiew, cytryna, olej rzepakowy, sól, pieprz
Kompot owocowy
mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne), woda, cukier 5g/porcję
Podwieczorek: Bułeczka drożdżowa Kruszak z dżemem truskawkowym
bułeczka kruszak: mąka pszenna typ 500, woda, olej roślinny, cukier, jaja, drożdże, sól, aromat pomarańczowy
dżem truskawkowy: truskawki (35%), woda, cukier, substancja żelująca – pektyny, substancja zagęszczająca – guma guar, regulatory kwasowości – kwas cytrynowy sporządzono z 35 g owoców na 100 g produktu

 

 

 

 Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I Ż i Ż.

do zup podajemy pieczywo: chleb mieszany (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól)

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, cukier waniliowy, ketchup, płatki kukurydziane, pieprz ziołowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy
Dania i produkty w danym jadłospisie mogą zawierać substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (oznaczone zostały pogrubioną czcionką):
zboża zawierające gluten tj. pszenica, jęczmień, żyto, owies
– mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą
– jaja i produkty pochodne
– ryby i produkty pochodne
– seler i produkty pochodne
– soja i produkty pochodne
– orzeszki ziemne
– orzechy
– skorupiaki i produkty pochodne
– gorczyca i produkty pochodne
– nasiona sezamu i produkty pochodne
– łubin i produkty pochodne
– dwutlenek siarczyny i siarczany
– mięczaki i produkty pochodne

 

 

* Dziennik Ustaw
1) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50%
i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
2) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;