Jadłospis

Poniedziałek 27.11.2023 r.
Śniadanie:
Chlebek z masełkiem, szynką i pomidorem
mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, masło 83%: tłuszcz mleczny 83%, szynka wędzona: mięso wieprzowe 98%, woda, E250 substancja konserwująca, przyprawy, pomidor świeży, herbata czarna z cytryną: woda, czarna herbata (herbata czarna), woda, cytryna
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem
woda, włoszczyzna krojona w paski (marchew, por, seler korzeniowy, pietruszka korzeń), makaron świderki: semolina z pszenicy durum (zawiera gluten), cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy (zawartość ekstraktu 30%), śmietana 18% tłuszczu: (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), natka pietruszki, mąka pszenna typ 750, pieprz czarny, sól
Ryż z sosem z zielonych warzyw i kurczakiem
ryż biały (może zawierać gluten), pierś z kurczaka, cukinia, brokuł, por, śmietana 18% tłuszczu (z mleka, śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna typ 750, cebula, czosnek, bazylia suszona, oregano (mogą zawierać gluten), sól, pieprz czarny (może zawierać gluten), chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Kompot wiśniowy
wiśnie mrożone, woda, cukier 5g/ na porcję
Podwieczorek: Smoothie owocowe na bazie mleka z pałeczkami kukurydzianymi
owoce, mleko 2% tł., pałeczki kukurydziane: kaszka kukurydziana
Wtorek 28.11.2023 r.
Śniadanie: Bułeczka z masełkiem, serem żółtym, rzodkiewką i szczypiorkiem
mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól, ser żółty: kultury bakterii mlekowych (mleko), podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, masło 83%: tłuszcz mleczny 83%, rzodkiewka świeżą, szczypiorek, herbata malinowa: woda, herbata malinowa (owoc maliny (60%), kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, aromat naturalny)
Obiad: Gulasz z szynki wieprzowej z papryką, marchewką, z ziemniakami i ogórkiem kiszonym
wieprzowina, szynka bez kości, papryka czerwona, marchew, cebula, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana 18% tłuszczu (z mleka, śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna typ 750,  czosnek, liść laurowy, papryka suszona (może zawierać gluten), pieprz czarny, ziele angielskie, ziemniaki, woda, sól, ogórek kiszony: ogórki, woda, koper, czosnek, sól
Kompot truskawkowy
truskawki mrożone, woda, cukier 5g/ na porcję
Podwieczorek: Bułka drożdżowa „Stokrotka”, jabłko
mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy, cukier, jaja, drożdże, marmolada wieloowocowa: (przecier jabłkowy, przeciery owocowe, cukier, kwas cytrynowy (regulator kwasowości), sorbinian potasu (substancja konserwująca), aromat), sól
Środa 29.11.2023 r.
Śniadanie: Chlebek z masełkiem, polędwicą i ogórkiem
mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, masło 83%: tłuszcz mleczny 83%, polędwica wiejska: mięso wieprzowe 98%, woda, E250, przyprawy, ogórek świeży, herbata owocowa „żurawina”: dzika róża (44%), hibiskus, aromat, żurawina (0,5%), maltodekstryna
Obiad: Zupa krupnik z kaszą pęczak i ziemniakami
woda, ziemniaki, marchew, pietruszka, kasza pęczak (może zawierać seler, zawiera gluten), seler korzeniowy, por, porcja rosołowa, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy (produkty mogą zawierać alergeny: gluten)
Łazanki ze słodką i kiszoną kapustą
makaron łazankowy: mąka pszenna makaronowa (zawiera gluten), woda, przyprawa kurkuma), kapusta kiszona: kapusta 70%, woda 22,5-23,5%, sól 1,5-2,5%, marchew 5%, środek konserwujący: (sorbinian potasu), kapusta biała, cebula, czosnek, olej rzepakowy, kminek, pieprz czarny, papryka czerwona suszona (może zawierać gluten), sól, chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Kompot wieloowocowy
mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne), jabłka, woda, cukier 5g/porcję
Podwieczorek: Jogurt czekoladowy z bakaliami, wafle ryżowe, gruszka
jogurt naturalny 2% tłuszczu (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis), banan, żurawina,  rodzynki suszone niesiarkowane, orzechy (mogą zawierać gluten), kakao Deco Morreno: kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, zawartość tłuszczu kakaowego 10-12%, (produkt może zawierać mleko), wafle ryżowe: ryż brązowy
Czwartek 30.11.2023 r.
Śniadanie: Bułka wrocławska z dżemem
mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól, masło 83%: tłuszcz mleczny 83%, dżem porzeczkowy niskosłodzony: (porzeczki 100g porzeczki/100g produktu, cukry pochodzące z owoców, zagęszczony sok cytrynowy, substancja żelująca pektyny), herbata z hibiskusa: kwiat hibiskusa
Obiad: Pierś z kurczaka w sosie koperkowym, z kaszą bulgur i surówką z marchewki i brzoskwini
mięso drobiowe, śmietana 18% z mleka, śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych, cebula, mąka pszenna typ 750, czosnek, koper (może zawierać gluten), kasza bulgur  (zawiera gluten), surówka z marchewki i brzoskwini: marchew, brzoskwinia (sok z cytryny, cukier)
Kompot malinowy
grys malinowy, woda, cukier 5g/ na porcję
Podwieczorek: Chlebek  z masełkiem, szpinakiem, jajkiem i ogórkiem, marchew
mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, masło 83%: tłuszcz mleczny 83%, szpinak, ogórek świeży, jaja kurze
Piątek 01.12.2023 r.
Śniadanie: Bułeczka z pasta z tuńczyka i szczypiorkiem
mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól, masło 83%: tłuszcz mleczny 83%, pasta z tuńczykiem: tuńczyk kawałki 70%, woda, sól, jogurt naturalny (mleko, białka mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis), twaróg półtłusty (mleko pasteryzowane, zakwas ze szczepionek żywych bakterii kwasu mlekowego), sól, pieprz czarny,  szczypiorek, sól, pieprz, szczypiorek, herbata owocowa „owoce leśne”: woda, herbata dzika róża (45%), malina (0,2%), hibiskus, jeżyna (0,2%), jagoda (0,2%), aromat
Obiad: Zupa buraczkowa z kaszą kuskus
buraki czerwone, marchew, pietruszka korzeń, por, seler korzeniowy, kasza kuskus (zawiera gluten), cebula, czosnek, natki pietruszki, mąka pszenna typ 750, śmietana 18% (z mleka, śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych, sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielski (może zawierać gluten)
Racuchy drożdżowe z jabłuszkiem oprószone cukrem pudrem
mleko spożywcze 2% tłuszczu, mąka pszenna typ 750, jaja kurze, jabłko, drożdże (drożdże Sacchromyces cerevisiae), olej rzepakowy, cukier puder, chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Kompot wiśniowy
wiśnie mrożone, woda, cukier 5g/ na porcję
Podwieczorek: Wafle ryżowe przekładane masłem orzechowym, mandarynka
masło orzechowe 100%: 100% orzechy ziemne prażone, wafle ryżowe (ryż brązowy)

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, cukier waniliowy, ketchup, płatki kukurydziane, pieprz ziołowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy
Dania i produkty w danym jadłospisie mogą zawierać substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (oznaczone zostały pogrubioną czcionką):
zboża zawierające gluten tj. pszenica, jęczmień, żyto, owies
– mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą
– jaja i produkty pochodne
– ryby i produkty pochodne
– seler i produkty pochodne
– soja i produkty pochodne
– orzeszki ziemne
– orzechy
– skorupiaki i produkty pochodne
– gorczyca i produkty pochodne
– nasiona sezamu i produkty pochodne
– łubin i produkty pochodne
– dwutlenek siarczyny i siarczany
– mięczaki i produkty pochodne

* Dziennik Ustaw
1) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50%
i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
2) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;