Jadłospis

Poniedziałek 27.06.2022 r. 
Śniadanie:
Kanapki z polędwicą, sałatą i pomidorem
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
polędwica wiejska: mięso wieprzowe 98%, woda, E250, przyprawy
masło 82%: śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej
sałata, pomidor
herbata owocowa „żurawina”: dzika róża (44%), hibiskus, aromat, żurawina (0,5%), maltodekstryna
Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami
woda, kalafior, marchew, pietruszka, ziemniaki por, cebula, czosnek, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych) (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus), mąka pszenna typ 750, pieprz czarny, sól, natka pietruszki, kurkuma (może zawierać gluten)
Gulasz z szynki z kaszą jęczmienną  i kiszonym ogórkiem
wieprzowina, szynka bez kości, papryka czerwona, czosnek, marchew, cebula, koncentrat pomidorowy 30%, mąka pszenna typ 750, śmietana 18% tłuszczu (z mleka, śmietanka pasteryzowana, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, kultury bakterii mlekowych), liść laurowy, papryka suszona (może zawierać gluten), pieprz czarny, ziele angielskie, kasza jęczmienna (może zawierać seler, zawiera gluten)
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Kompot
mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne), jabłka, woda, cukier 5g/porcję
Podwieczorek: Jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi i bananem
jogurt naturalny 2% tłuszczu (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis), płatki kukurydziane (mąka kukurydziana, ekstrakt słodowy jęczmienny, cukier, sól, barwniki: karoteny, karmel, produkt może zawierać mleko)
Wtorek 28.06.2022 r.
Śniadanie: Bułeczka wrocławska z masełkiem, jajkiem i kiełkami, kiwi
bułka wrocławska: mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól
masło 83%: śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej
jaja kurze, kiełki rzodkiewki
herbata czarna z cytryną:
woda, czarna herbata (herbata czarna), woda, cytryna
Obiad: Kotleciki mielone z puree ziemniaczanym i mizerią
kotlety mielone: mięso  mielone wieprzowe, jajo kurze, bułka tarta (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), cebula, czosnek sól, pieprz
ziemniaki: ziemniaki, woda, sól, masło 83% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej)
mizeria: ogórki, sól, pieprz, szczypiorek, śmietana 18% (z mleka, śmietanka pasteryzowana, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, kultury bakterii mlekowych), jogurt naturalny 2% tłuszczu (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis)
Kompot
truskawki mrożone, woda, cukier 5g/ na porcję
Podwieczorek: Twarożek cynamonowo-jabłkowy
twaróg półtłusty: mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowej, mleko spożywcze 2%, jabłko, miód, cynamon (może zawierać gluten), sok z cytryny
wafle ryżowe: ryż brązowy

Środa 29.06.2022 r.
Śniadanie: Kanapki z szynką i ogórkiem
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
szynka wędzona: mięso wieprzowe 98%, woda, E250 substancja konserwująca, przyprawy
masło 82%: śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej
ogórek
herbata owocowa „owoce leśne”: woda, herbata  dzika róża (45%), malina (0,2%), hibiskus, jeżyna (0,2%), jagoda (0,2%), aromat maltodekstryna
Obiad: Barszcz ukraiński z fasolką białą, kapustą i ziemniaczkami
woda, ziemniaki, kapusta biała, marchew, fasola biała surowa, buraki, pietruszka korzeń, cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy 30%, wieprzowina żeberka (żeberka wieprzowe), śmietana 18% tłuszczu (z mleka, śmietanka pasteryzowana, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna typ 750, seler korzeniowy, pietruszka natka, liść laurowy, ziele angielskie (mogą zawierać gluten), sól, pieprz czarny (może zawierać gluten)
Bułeczki drożdżowe na parze z sosem truskawkowym
drożdżowe bułeczki na parze (mąka pszenna, woda, pasteryzowane jaja płynne, drożdże, olej rzepakowy, serwatka w proszku (z mleka), cukier sól, gluten), truskawki mrożone, cukier, miód
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Kompot
wiśnie mrożone, woda, cukier 5g/ na porcję
Podwieczorek: Rogalik z nadzieniem
mąka pszenna typ 500, woda, nadzienie wiśniowe, olej rzepakowy, cukier, jaja, drożdże, sól
brzoskwinia
Czwartek 30.06.2022 r.
Śniadanie: Chlebek wiejski z masełkiem, dżemem porzeczkowym
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
masło 82%:śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej
dżem porzeczkowy niskosłodzony: (porzeczki 100g porzeczki/100g produktu, cukry pochodzące z owoców, zagęszczony sok cytrynowy, substancja żelująca pektyny)
rumianek z miodem: rumianek, miód naturalny
Obiad: Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z kuskusem i surówką z marchewki i jabłka
pierś z kurczaka, śmietana 18% (z mleka, śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna typ 750, marchew koperek, sól, pieprz,  masło 82% (śmietanka z mleka – bakterie fermentacji mlekowej), kuskus (może zawierać seler, zawiera gluten)
surówka z marchewki i jabłka: marchew, jabłko, sok z cytryny, cukier
Kompot
mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, wiśnia, porzeczka czerwona, truskawka, porzeczki czarne), jabłka, woda, cukier 5g/porcję
Podwieczorek: Bułeczka wrocławska  z masełkiem, serem żółtym i papryką, truskawki
bułka wrocławska: mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól
masło 83%: śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej
ser żółty: kultury bakterii mlekowych (mleko), podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny
papryka
Piątek 01.07.2022 r.
Śniadanie: Chlebek wiejski z masełkiem, twarożkiem z ziołami
czosnek, szczypiorek, koperek, bazylia i rzodkiewką
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
masło 82%: śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej
twarożek z ziołami: twaróg półtłusty (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), jogurt naturalny 2% tłuszczu (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis), koperek świeży, szczypiorek, czosnek, bazylia, pieprz czarny suszony, sól
rzodkiewka
herbata malinowa: woda, herbata malinowa (owoc maliny (60%), kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, aromat naturalny)
Obiad: Zupa jarzynowa z ziemniaczkami, włoszczyzną i ryżem
woda, cebula, czosnek, włoszczyzna krojona w paski, mrożona (marchew, seler korzeniowy, por, pietruszka korzeń), jogurt naturalny  2% tłuszczu (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis), mąka pszenna typ 750, pieprz czarny, sól, natka pietruszki, ziemniaki, ryż biały
Miruna z masełkiem czosnkowym, ziemniakami i surówką z surówka ala Colesław
miruna-ryba, sól, pieprz czarny, sok z cytryny, masło 82% (śmietanka z mleka –  bakterie fermentacji mlekowej), czosnek, ziemniaki
surówka ala’Colesław: kapusta biała, marchew, cukier, jogurt naturalny (mleko, białka mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis), sól, pieprz, cebula, szczypiorek
chleb wiejski mieszany: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże
Kompot
wiśnie mrożone, woda, cukier 5g/ na porcję
Podwieczorek: Mus owocowo-owsiany, ciasteczko kruche
owoce, mleko spożywcze 2% tł. płatki owsiane (mogą zawierać gluten), żurawina (może zawierać gluten)
ciasteczko kruche:masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), mąka pszenna typ 750, proszek do pieczenia, cukier, jaja kurze, śmietana  18% (z mleka, śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych)

 

 Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych I Ż i Ż.

do zup podajemy pieczywo: chleb mieszany (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól)

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, cukier waniliowy, ketchup, płatki kukurydziane, pieprz ziołowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy
Dania i produkty w danym jadłospisie mogą zawierać substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (oznaczone zostały pogrubioną czcionką):
zboża zawierające gluten tj. pszenica, jęczmień, żyto, owies
– mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą
– jaja i produkty pochodne
– ryby i produkty pochodne
– seler i produkty pochodne
– soja i produkty pochodne
– orzeszki ziemne
– orzechy
– skorupiaki i produkty pochodne
– gorczyca i produkty pochodne
– nasiona sezamu i produkty pochodne
– łubin i produkty pochodne
– dwutlenek siarczyny i siarczany
– mięczaki i produkty pochodne

 

 

* Dziennik Ustaw
1) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50%
i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
2) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;